Door Geert van Someren
De gemeenteraad van Ridderkerk is met algemene stemmen akkoord gegaan met de realisatie van een geluidscherm van zes meter hoog langs de A15. Liever zagen diverse raadsleden het scherm nog twee meter hoog, maar dat is financieel niet haalbaar. De ruim negen miljoen euro die het zes meter hoge scherm kost, betaalt Ridderkerk. Rijkswaterstaat houdt de beurs dicht, omdat de wegbeheerder lagere geluidsnormen hanteert dan Ridderkerk.
Rijkswaterstaat wil ook niet meewerken aan de bouw van het scherm direct langs de snelweg, om (nu niet geplande) aanpassingen in de verre toekomst niet te belemmeren. Tijdens het debat in de gemeenteraad waarschuwt het raadslid Anton Rottier dat door die afstand de bebouwing aan de zuidkant van Ridderkerk “niet fluisterstil” zal worden. Hoe groter de afstand, hoe minder effectief een scherm is.
Geen verhoging
Door af te zien van de mogelijkheid om het scherm ooit nog op te hogen naar acht meter, bespaart Ridderkerk een miljoen euro. Geld dat deels wordt gebruikt om de sterk gestegen bouwkosten te dekken. In december 2020 was het prijskaartje 8,73 miljoen euro. Nu staat de teller op 9,45 miljoen euro.
Kokosscherm
Inmiddels is door het college van B&W besloten het scherm niet uit te voeren in beton en staal, maar met kokos. Daar wordt klimop tegenaan gezet. Raadslid Rottier werkt in de bouw en heeft kort voor de raadsvergadering een beurs bezocht waar hij deze bouwmethode heeft bekeken. Zijn indruk is zeer positief, zo vertelt hij in de gemeenteraad. Dat geldt ook voor de levensduur. Diverse fracties in de gemeenteraad, waaronder Partij 18Plus, geven ook de voorkeur aan een scherm gebouwd met duurzame materialen.
Geluidscherm Oosterpark 'niet fluisterstil'
29 January 2023, 18:52 uur
Lokaal