Fors minder restafval, maar er zit te veel GFT en papier in

6 December 2022, 15:34 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
In het restafval zit maar liefst 29% GFT afval. Dat hoort daar niet in thuis.

door Geert van Someren

In drie jaar tijd is de hoeveelheid restafval in Ridderkerk fors gedaald. In het eerste kwartaal 2019 ging het nog om een gemiddelde van 90,6 kilo per inwoner. Begin dit jaar is dat gemiddelde per kwartaal 63,6 kilo. Een daling van bijna 30%. Dat blijkt uit informatie die het college van B&W heeft gezonden aan de gemeenteraad.

Het gaat om het totaal van het restafval dat op straat wordt ingezameld en bij het afvalbrengstation in Ridderkerk-Zuid wordt gebracht. Met die 63,6 kilo per kwartaal moet de gemeente nog forse stappen zetten om te voldoen aan de landelijke doelstelling van maximaal 30 kilo per jaar in 2025. In 2050 zouden gemeenten geen restafval meer moeten hebben.

Niet goed
Wat in ieder geval niet goed gaat in Ridderkerk is de hoeveelheid GFT (groente, fruit en tuin) in het ingezamelde restafval. De hoeveelheid vertoont een dalende lijn, maar uit steekproeven blijkt dat maar liefst nog 29% van het restafval bestaat uit GFT. Dat gaat met name om keukenafval en etensresten, zo staat in de informatiebrief. Die hoeveelheid bemoeilijkt het nascheiden van het restafval.

Papier
Ook de hoeveelheid papier in het restafval is nog hoog. Wel is een daling te zien. Dat laatste geldt ook voor de hoeveelheid papier die gescheiden wordt ingezameld. Dat is in een jaar tijd gedaald van 11,3 kilo in het eerste kwartaal van 2021 naar 7,9 kilo in het eerste kwartaal van dit jaar. “Die totale afname is te verklaren door invoering van de Ja-sticker, waardoor minder papier bij inwoners bezorgd wordt. Maar bij stromen als GFT, papier en karton, glas en textiel valt zeker nog winst te behalen”, aldus het college.

Bijplaatsingen
Sinds november vorig jaar is gestart met dagelijkse handhaving door twee boa’s op de plaatsen waar vaak afval naast de containers wordt geplaatst. Ze zijn zichtbaar aan het handhaven. Dat helpt, is de indruk. Wat ook helpt, is de plaatsing van minituintjes rond het bovengrondse deel van de afvalcontainers. Die pilot is zo’n succes, dat zelfs zo’n containertuintje is verplaatst omdat die op de oorspronkelijke plek niet meer nodig was.