door Geert van Someren
Het afvalverwerkingsbedrijf Omrin slaagt er bij het verwerken van het Ridderkerkse afval steeds beter in om de bruikbare stoffen eruit te halen. Dat gaat onder andere over PMD (plastic, metaal en drinkpakken). Daardoor neemt de hoeveelheid restafval af. Dat blijkt uit een informatiebrief die het college van B&W aan de gemeenteraad heeft gestuurd.
Wat daalt is de hoeveelheid papier en karton die inwoners in de containers doen. Toen het nog werd opgehaald door clubs en verenigingen was dat iets meer dan 22 procent. Nu zit het net boven de 15 procent. Ook de hoeveelheid glazen flessen en potten die inwoners in de glasbakken doe, daalde stevig. Van iets meer dan 9 procent naar 6,5% procent.
10 kg per inwoner
Omrin heeft in de eerste helft van 2022 gemiddeld per inwoner 11 kilo PMD uit het door Ridderkerk aangevoerde afval gehaald. Voor 23 kilo werden andere bruikbare stoffen gescheiden uit het afval. In de eerste helft van 2023 is dat opgelopen naar respectievelijk 13 kg en 31 kg. Bij elkaar is dat een verschil van gemiddeld 10 kg per inwoner dat door Omrin over het eerste half jaar meer uit het restafval is gehaald. De totale hoeveelheid restafval die overblijft, is in vijf jaar tijd gedaald van circa 124 kilo gemiddeld per inwoner naar bijna 57 kilo.
Tuinafval
Het college merkt in de brief op dat nog steeds te veel bioafval met het restafval wordt aangeboden. “Wij merken dat inwoners slechts sporadisch gebruik maken van de huidige (betaalde) route die op afspraak wordt gereden. Om het scheiden van GFT (groente, fruit en tuinafval) makkelijker te maken starten we per 1 januari aanstaande met een maandelijkse gratis ophaalroute op afspraak voor grof tuinafval. Om gebruik te kunnen maken van deze ophaalroute, dient men zich van te voren aan te melden. Dit kan zowel online als telefonisch bij BAR Afvalbeheer: 0180 451234”.
Mobiel station
In de tweede helft van volgend jaar wordt een mobiel afvalbrengstation in gebruik genomen. Het doel daarvan is dat inwoners makkelijker klein grof huishoudelijk afval kwijt kunnen dat niet in de vuilniszak thuishoort. Dat gaat bijvoorbeeld om kleine elektrische apparaten, kunststoffen, metalen, oud papier en karton en hout. Het mobiele station komt op zo’n twaalf locaties in Ridderkerk te staan. De frequentie varieert per plek van 1 keer per twee weken tot 1 keer per vier weken. Dat kan een deel van een dag zijn of een hele dag. Het afvalstation aan de zuidkant van Ridderkerk blijft normaal open.
Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/mobiel-afvalstation-komt-in-ridderkerkse-wijken2