Zeker 100.000 ouderen per jaar financieel uitgebuit

10 June 2023, 08:58 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Financiële uitbuiting van ouderen komt veel vaker voor dan officiële cijfers melden. En het zal nog gaan toenemen, omdat de babyboomers over enkele jaren een kwetsbare doelgroep gaan vormen. Dat meldt het AD.

Bij financiële uitbuiting gaat het om daders uit eigen kring, zoals kinderen of iemand van een vrijwilligersorganisatie. De bedragen variëren. De ene keer is het een zoon die elke week boodschappen doet met de pinpas van zijn hulpbehoevende moeder. Maar het kan ook gaan om een huishoudelijke hulp die een welgestelde senior overhaalt tot een testamentswijziging.

De officiële cijfers van meldpunt Veilig Thuis, dat financieel misbruik van ouderen bijhoudt, zijn misleidend. Elk jaar worden rond de 1600 gevallen geregistreerd. Maar volgens deskundigen is het werkelijke aantal veel groter: zij schatten dat het om zeker 100.000 slachtoffers per jaar gaat. De valse beeldvorming ontstaat doordat de slachtoffers óf niet in de gaten hebben dat ze worden uitgebuit, óf dat niet durven te melden omdat ze afhankelijk zijn van de dader.


Door: ANP