Honderden Oekraïense vluchtelingen per week, instroom vlakt af

9 June 2023, 21:50 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Nog steeds melden wekelijks honderden Oekraïense vluchtelingen zich in Nederland, maar de instroom lijkt enigszins af te vlakken. Onderzoekers van het Clingendael Instituut schrijven in een rapport dat de hoeveelheid vluchtelingen uit het land de komende tijd zeer afhangt van het succes van het langverwachte Oekraïense offensief en de Russische reactie daarop. Dit offensief lijkt te zijn begonnen, meldden Amerikaanse media donderdag.

Verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) meldt in een Kamerbrief dat wekelijks ongeveer 580 Oekraïners deze kant op komen die op de vlucht zijn voor de oorlog die Rusland is begonnen tegen hun land. Momenteel verblijven ruwweg 75.000 Oekraïners hier in de noodopvang.

De meeste gevluchte Oekraïners willen volgens de onderzoekers van Clingendael nog steeds terugkeren naar hun land, als dat veilig kan. Daar is bijvoorbeeld sprake van als het Oekraïense offensief slaagt en grote delen van het land worden bevrijd. Mislukt de tegenaanval aan de andere kant, dan leidt dat volgens de auteurs van het rapport tot westerse druk om tot een staakt-het-vuren te komen. Het kan er ook voor zorgen dat Rusland zelfverzekerder wordt en de aanvallen opvoert. Daardoor kan de vluchtelingenstroom weer groeien en wordt de kans op terugkeer kleiner.


Door: ANP