mainImage

Senioren teleurgesteld over voorstellen zorgakkoord

16 augustus 2022, 20:11 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Het Integraal Zorgakkoord, waarvan afgelopen dagen een conceptversie uitlekte, is een "teleurstelling voor senioren", aldus de Seniorencoalitie. "Met deze voorgenomen bezuiniging wordt er een streep gezet in de plannen voor langer thuis wonen", aldus het samenwerkingsverband van de ouderenbonden ANBO en KBO-PCOB, de Koepel Gepensioneerden en het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM).

Het Integraal Zorgakkoord is een pakket met afspraken tussen het kabinet en verschillende organisaties in de zorg. Doel van het akkoord is om de zorg in de nabije toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden.

In de conceptversie van het zorgakkoord, dat op Prinsjesdag af moet zijn, staat dat er 600 miljoen euro minder naar de wijkzorg gaat en 80 miljoen minder naar de huisartsenzorg. En dat terwijl het kabinet ook inzet op langer thuis wonen voor ouderen, aldus de Seniorencoalitie. "Om langer thuis te kunnen blijven wonen zullen senioren daar alle steun bij nodig hebben. Het ministerie moet met één mond spreken en de klokken gelijk zetten als het gaat om de ambities die we met elkaar hebben afgesproken."

Ook de beroepsorganisaties voor verpleegkundigen en verzorgenden reageerden al negatief op de afspraken over het geld voor de wijkzorg uit de conceptversie van het zorgakkoord.


Door: ANP