Ridderkerks Dagblad | Concept-Ontwikkelingsperspectief Centrum 2035
mainImage

Concept-Ontwikkelingsperspectief Centrum 2035

10 februari 2020, 10:09 uur
Columns

Vorige week maandag werd de derde stakeholdersbijeenkomst over de invulling van het Centrum gehouden. Bij de twee vorige bijeenkomsten konden o.a. burgers, BIZ, Vereniging van Eigenaren, het Burgerinitiatief Waterornament Koningsplein hun wensen kenbaar maken.

Afgelopen maandag werd het Concept-Ontwikkelingsperspectief Centrum 2035 gepresenteerd door de wethouder. Hetgeen gepresenteerd werd is voor veel aanwezigen een teleurstelling geworden.

Het staat er zo mooi beschreven in het Coalitieakkoord over het Wijk Ontwikkelingsplan: "deze ontwikkelingen zijn naar voren gekomen in de participatie van bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen uit het Centrum".

Het Centrum van Ridderkerk zou het bruisende hart moeten worden. Daarnaast zou het Koningsplein, waar de meeste horeca is gevestigd, een levendig plein moeten worden. Zo staat dit ook vermeld in een aantal verkiezingsprogramma’s van de coalitiepartijen. De huidige horeca aan het Koningsplein, werd naar Ridderkerk gelokt met de belofte dat zij zich aan een levendig plein zouden vestigen. Wanneer je beloftes doet moet je ook leveren, anders loop je het risico dat men uiteindelijk liever vertrekt naar een plaats waar wel aan beloften wordt gehouden.

Tot zover de inleidende beschietingen, laten we eens kijken wat er met de inbreng van de participanten daadwerkelijk is gebeurd. In de presentatie van het concept Ontwikkelingsperspectief Centrum, werd het Sint Jorisplein tot het hart van het Ridderkerks Centrum gebombardeerd. Dit zou de plek zijn waar iedereen zich welkom voelt en met respect voor elkaar kan verblijven.

"Je kunt iets lekkers halen bij de paar kleinschalige lunch- of afhaalrestaurantjes en in de zon op een bankje opeten. Kinderen spelen graag op dit plein. De inrichting nodigt hen daar ook toe uit. In de avond is het plein sfeervol door de verlichting en de verlichte etalages. Waar overdag de ouderen een praatje maken of een kaartje leggen, zijn ’s avonds de tieners welkom in de ontmoetingsruimte".

Toen ik deze, in cursief, geplaatste tekst las in het concept, viel mijn mond open van verbazing. De ambtenaar die dit geschreven heeft komt vast niet uit Ridderkerk, want in de avonduren kan je hier een kanon afschieten zonder een mug te raken. En waar die ontmoetingsruimte zich dan bevind? Mij is hij in ieder geval nooit opgevallen. 

Maar de klap op de vuurpijl (nu mag dit nog) was toch wel dat het waterornament ook op het Sint Jorisplein gesitueerd is. Het bij de bijeenkomst aanwezige bestuurslid van de Stichting BIZ winkelhart Ridderkerk viel bijna van haar stoel. BIZ staat overigens voor Bedrijveninvesteringszone. Ook de aanwezige leden van het Burgerinitiatief Waterornament Koningsplein waren verbijsterd. Het bestuurslid van de BIZ sprak staande de bijeenkomst haar teleurstelling hierover uit.

Participatie kan heel mooi zijn, maar dan moet het niet alleen bij luisteren blijven en daarna je eigen plan trekken. Hiermee jaag je participanten tegen je in het harnas, kan mij niet voorstellen dat zij een volgende keer, mocht die er al komen, met veel verwachtingen aan de gesprekstafel zullen aanschuiven. De horeca aan het Koningsplein zal zich ook behoorlijk geschoffeerd voelen, de tekst; "Je kunt iets lekkers halen bij de paar kleinschalige lunch- of afhaalrestaurantjes en in de zon op een bankje opeten", geeft aan hoe er op de burelen van het Koningsplein gedacht wordt.

Mag ik het kleinschalig denken noemen?

Het enige wat op het Koningsplein straks zal bruisen is de bruistablet in mijn glas water om mijn hoofdpijn te verdrijven, al zittend in mijn ligstoel, zoals het bijhorende prentje insinueert, met mijn voeten richting het gouden lijntje waarbij ik, in gedachte, het kabbelende water van de Blaak voorbij ziet gaan. 

Maar er is nog hoop, er komt nog een commissievergadering over dit concept en uiteindelijk de raadsvergadering waar er een klap opgegeven wordt.

Het is voor de horeca aan het Koningsplein te hopen dat de raadsleden het college tot bezinning kunnen brengen en de BIZ tegemoet komt.

Mocht dit niet zo zijn, zou het zomaar kunnen dat het refrein van de Ridderkerkse horeca zomerhit 2020 luidt: "heb tranen gelachen, onnozel gedaan, maar toch maar uit Ridderkerk weggegaan".