De kleine buurtwinkel waar de wijk samenkomt en grote, markante bedrijven. Starters met een creatief idee en ondernemers die onvermoeibaar doorzetten. Stuk voor stuk verrijken zij Ridderkerk met hun passie, ambacht en ondernemerszin. Zij geven Ridderkerk ‘smoel’. Hier leest u hun verhaal.
Dag in dag uit achter een bureau zitten: Marten van Welie (30) was daar anderhalf jaar geleden wel klaar mee. Met de ervaring die hij had uit bijbaantjes ‘smachtte’ de boekhouder naar een baan in de horeca. Maar een restaurant openen net na coronatijd? Dat vond Marten te riskant. “Ik dacht: ‘wat als ik stoofvlees ga maken?".
Zelf gekookt en bezorgd
Vroeger genoot Marten namelijk altijd van het stoofvlees dat zijn oma maakte. “Dat is een tijdrovende klus, iets wat niet voor iedereen weggelegd is. En met de huidige gasprijzen…” Al snel kwam hij op het idee om stoofvlees te verkopen dat alleen nog maar opgewarmd hoeft te worden. “Ik heb het receptenboek van oma opgesnord en ben de hele familie afgegaan voor de lekkerste recepten. En toen ging ik experimenteren. In recepten staat vaak ‘een snufje van dit, een beetje van dat’, maar wat is een snufje als ik een gerecht van twintig kilo bereid?”, vertelt de Ridderkerker in de Donckse Landgoedwinkel.
Nadat hij de perfecte verhouding in ingrediënten had gevonden, ging Marten op zoek naar een compagnon. “Verkopen is niet mijn sterkste kant, dus daar kon ik wel iemand voor gebruiken. Ik belde de directeur van mijn school op en vroeg of hij nog iemand kende die interesse had in een samenwerking. Al gauw kreeg ik een telefoontje van Leander Hoogendoorn.” De zevenentwintigjarige kaasboer uit Bleskensgraaf was gelijk enthousiast over het idee van Marten. “Leander helpt mij vooral met het commerciële. Maar hij bezorgt ook bestellingen in zijn regio.”
Lokaal vlees
Een goed kwalitatief product, dat wilde Marten kunnen garanderen voordat hij écht de boer op ging met zijn kant-en-klare stoofvlees. Een belangrijk onderdeel daarvan is het vlees. Marten: “Stoofvlees uit de supermarkt is vaak gemaakt van vleesrestanten. Maar we eten steeds bewuster. Daarom ging ik op zoek naar een lokale boer die zijn koeien goed eten geeft en ze ook lokaal laat slachten.”
Hij kwam in contact met boer Jasper Meerkerk uit Nieuw-Lekkerland, die zijn koeien geen krachtvoer geeft om ze snel groot te brengen. “In plaats daarvan geeft hij ze restanten van sojabonen afkomstig van Chinese restaurants, oud brood van bakkers en aardappelrestanten van de patatfabriek uit de regio. Naast gras natuurlijk.”
Wekelijks ontvangt Marten kilo’s riblappen van boer Jasper. In een deelkeuken in Rotterdam maakt Marten daar stoofvlees van, in allerlei smaken en hoeveelheden. “Om 8 uur ’s ochtends begin ik dan met koken. ’s Avonds ben ik nog bezig met verpakken. De voorraad bewaar ik thuis in de vriezer.”
Op klompen
Marten kookt voor ieder wat wils: de Batavenstoof met kip-kerrie, de Bourgondische stoof met cajunkruiden, de Huzarenstoof met pikante paprika, de Geuzenstoof met speciaalbier en de Veganstoof met paddenstoelen. Het stoofvlees is eenvoudig op te warmen: met zakje en al tien minuten in kokend water en klaar is Kees.
Elke woensdag en vrijdag staat hij in de Donckse Landgoedwinkel bij Het Huys ten Donck, waar hij ook stoofvlees verkoopt en mensen hun bestelling kunnen ophalen. Met een omgebouwde caravan is hij ook voor catering in te huren op bijvoorbeeld personeelsfeestjes en bruiloften. Zijn stoofvlees verkoopt Marten van Welie grotendeels vanuit zijn webshop Destoverij.nu. Met een boerenpet op, zwarte koksbuis en klompen komt hij de bestellingen persoonlijk bezorgen.
Heeft u als ondernemer vragen aan de gemeente? Neem dan contact op met de bedrijfscontactfunctionarissen:
• Dennis Rietveld:
[email protected]
(0180) 698 296
06 – 1500 4641
• Mieke Jochims:
[email protected]
(0180) 451711
06 – 2382 1554
Door: Gemeente Ridderkerk