Ridderkerks Dagblad | To-Uchi viert 40 jaar judo
mainImage

To-Uchi viert 40 jaar judo

Wethouder Henk van Os in het midden: “Op naar de volgende veertig jaar”
6 oktober 2019, 12:01 uur
Algemeen

De Ridderkerkse judostichting To-Uchi heeft zaterdag op grootse wijze haar 40-jarig bestaan gevierd. Met een gevarieerd programma werden de talloze aanwezigen door de jarige club getrakteerd in de stampvolle ‘dojo’. Wethouder Henk van Os, verantwoordelijk voor sportzaken in de gemeente, sprak de oprichter en judoleraar Wim Lindemans lovend toe. Hij haalde een anekdote aan over een bestraffend optreden van Lindemans bij een vermeende autodiefstal. Alleen ging het wel om een identieke, andere auto. De wethouder benadrukte het belang van meer bewegen in de samenleving en dat hij blij is met elke club die hierin actief is. “Op naar de volgende veertig jaar”, was wat hij de club toewenste.

Indrukwekkend tijdens de jubileumviering was het optreden van de Taiko Groep Hanandon. De trommels deden de muren van de gymzaal trillen. Naast spectaculaire demonstraties door toppers in de judokasport, trokken wedstrijden tussen vier verschillende jeugdklassen de aandacht van de toeschouwers in de gymzaal aan de Da Costalaan. Elke maandag en woensdag na 16.00 uur wordt die zaal omgebouwd tot dojo, de Japanse naam voor de plaats waar judo wordt beoefend. Bijzonder bij To-Uchi is dat de judolessen niet commercieel zijn. Dat maakt de beoefening van de Japanse vechtsport laagdrempelig.

“Gezelligheid en regels, zoals respect voor elkaar, staan hoog in het vaandel. Evenals plezier en hard werken“, vertelt Lindemans, zelf een vijfde dan judoër. “Positieve energie versterkt je lichaam en de geest. Het geeft kracht om de juiste weg in te slaan en leert je te genieten van het dagelijks leven”. Naast judo geven de leraren van To-Uchi ook aparte lessen in fitheid en weerbaarheid.


Door: Geert van Someren | Foto: Geert van Someren