SP Rotterdam bepleit monument voor Beppie

24 May 2020, 19:29 uur
Algemeen
mainImage
Kranslegging na Japanse overheersing in Nederlands Indië, foto: Nationaal Archief

Er moet in Rotterdam een monument komen voor de vergeten groep slachtoffers van seksueel geweld in het voormalige Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.

De directe aanleiding is de dood van de Indo-Europese Dorothy de Bruin, Beppie genaamd, die haar leven lang geworsteld heeft met een oorlogstrauma als een van de duizenden slachtoffers van verkrachting. In 2013 werd zij dood gevonden in haar woning in de Jan Porcellisstraat. Achteraf bleek dat zij al tien jaar eerder was gestorven. Niemand had haar eenzaamheid en dood opgemerkt.

‘’De vondst van Beppie de Bruin in haar appartement Rotterdam heeft ons wakker geschud voor de ernst van problemen rond eenzaamheid onder ouderen’’, laat Aart van Zevenbergen weten, de fractievoorzitter van de Rotterdamse SP. ‘’Haar tragische leven staat symbool voor de vergeten slachtoffers van verkrachting door Japanse militairen.’’

Door middel van een crowdfundcampagne worden nu gelden bijeengebracht om het monument te kunnen bekostigen. Van Zevenbergen zou graag zien dat het initiatief door de gemeente wordt gefaciliteerd.