Rotterdamse politie pakt drill-rappende jeugd aan

8 February 2020, 17:14 uur
Algemeen
mainImage

Rappende jongeren die in hun videoclips op socialmedia vuurwapens en messen tonen kunnen rekenen op onverwacht huisbezoek door de Rotterdamse politie. Dat heeft politiechef Hans Vissers van de politie-eenheid Rotterdam zaterdag bekend gemaakt. ‘’De verheerlijking van geweld, bedreigingen en het tonen van messen en vuurwapens alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, is onacceptabel.’’

De politie acteerde vrijdag voor het eerst op video’s. ‘’We hebben in de driehoek (Politie, OM en Burgemeester) afgesproken voortaan direct op dit soort filmpjes te reageren als we daar kans toe zien. De ernst en risico’s vragen om een zeer actieve houding van de politie en alle andere partners als jeugdwerk, scholen en gemeente.’’

De actie van de Rotterdamse politie is een rechtstreeks gevolg van de toename van steek- en schietincidenten in bepaalde wijken van de stad. Zuid en Essenburg zijn daarbij het vaaks negatief in het nieuws. ‘’Dit is zorgelijk en moet gestopt worden’’, vindt Vissers. ‘’Om tot jongeren door te dringen moeten we als samenleving opstaan en ons uitspreken. De ouders voorop, maar denk ook aan rolmodellen, jongerenwerkers, leraren en overheden. We moeten allemaal op ons eigen vlak een steentje bijdragen als we daartoe in de gelegenheid zijn.“

Over drill rap

Drill rap is een muziekvorm waarbij ‘echt geweld’ op de loer ligt. In de teksten worden tegenstanders uitgedaagd, bespot en bedreigd. “We kregen medio 2019 ineens te maken met incidenten tussen groepen jongeren die we niet konden verklaren, zoals steekpartijen en groepen jongeren die afspraken maken om te vechten met elkaar". 

Dat het mis kan lopen, is een reële mogelijkheid. Rapper Jay-Ronne Grootfaam werd vorig jaar september in Amsterdam doodgestoken. Het onderzoek loopt maar het heeft er alle schijn van dat dit verband heeft met drills. "In Rotterdam zijn ook gewonden gevallen, mogelijk houden deze verband met de dill raps, dat onderzoeken we. Het is overigens geen exclusief Amsterdams of Rotterdams fenomeen. Het speelt ook in andere plaatsen in het land’, aldus Hans Vissers.