Rotterdammers willen achternaam dekolonaliseren

7 June 2020, 18:06 uur
Algemeen
mainImage
Rechts (inzet): voltallige fractie van Denk

Volgens de Turkse moslimpartij Denk willen sommige Rotterdammers af van hun achternaam, omdat die herinnert aan het koloniale verleden van Nederland. Zij willen sowieso af van het slavernijverleden en zien het veranderen van hun achternaam die zij destijds hebben gekregen van hun slavenmeester als een eerste stap.

Het veranderen van een achternaam kost echter voor een meerderjarige €835,- en voor 1 of 2 minderjarige kinderen hetzelfde bedrag en voor 3 of meer  €1670,-. Denk vindt dit ‘’van de zotte.’’

‘’In 1863 werd door Nederland de slavernij als één van de laatste Europese landen afgeschaft, op papier’’, laat deze politieke partij weten. ‘’Maar in praktijk moesten voormalige slaven daarna nog tien jaar gedwongen arbeid verrichten. Dat was het moment dat de voorouders van verschillende Rotterdammers, vrijgelaten slaven, een achternaam kregen. Vóór 1863 hadden zij namelijk alleen een slavennaam gekregen. Veel Rotterdammers worden dag in dag uit geconfronteerd met hun koloniale verleden door de achternaam die zij dragen. Veel Rotterdammers willen dit niet.’’

Denk, dat sinds de uitbraak van de coronacrisis tassen vol kortingen heeft aangevraagd, vraagt ook nu of het college bereid is alle kosten die met naamsverandering gepaard gaan te vergoeden. Het verzoek is schriftelijk. Normaal wordt dat per partij door één raadslid ondertekend, maar om aan te geven dat het Denk menens is, ondertekent dit keer de volledige fractie:  Stephan van Baarle, Enes Yigit, Faouzi Achbar en Natasha Mohamed Hoesein.

Denk wilde al eerder namen uit het Nederlandse koloniale verleden schrappen. Drie jaar terug ging het Kuzu om de ''foute namen'' Coentunnel en de Piet Heintunnel. Ook straatnamen vernoemd naar mensen als Michiel de Ruyter of generaal Spoor moesten op de schop.