door Geert van Someren
Het Ridderkerkse raadslid Pascal Slaa (Partij 18Plus) heeft tijdens een vergadering van de gemeenteraad voorgesteld van buslijn 144 deels een snelbus te maken. Daarbij zou de bus die een groot deel van Ridderkerk aandoet, tussen Bolnes en het Zuidplein alleen nog bij een paar belangrijke haltes stoppen. Dat betreft het station Lombardijen en het Maasstad ziekenhuis. Wethouder Peter Meij heeft daarop positief gereageerd. Hij gaat dit met de RET en de vervoersautoriteit MRDH bespreken. “Die bus zit vol. De RET verliest met dat besluit geen passagiers”, aldus de Ridderkerkse wethouder.
Het idee van Slaa kwam aan de orde tijdens een relatief lang debat over gemeentelijke investeringen in het ontwikkelen van Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV). Dat betreft twee buslijnen tussen het zuiden van Ridderkerk en respectievelijk het Zuidplein en Kralingse Zoom. Door diverse oppositiepartijen wordt erop gewezen dat de tijdwinst van de HOV-bussen gering is. De routes worden in Ridderkerk sneller gemaakt, maar de bussen lopen daarna in de spits vast op de A15 en de A16. Ook op de IJsselmondse knoop zal na de toekomstige reconstructie geen vrij baan zijn voor de bussen. Een ander nadeel is dat de twee lijnen niet in het centrum van Ridderkerk komen en dat de loopafstanden naar de haltes voor veel bewoners langer zijn dan nu het geval is bij de ‘gewone’ bussen.
Pakket maatregelen
Wethouder Peter Meij houdt de gemeenteraad voor dat het niet gaat om een paar minuten tijdwinst, maar een heel pakket aan maatregelen. Dat betreft onder andere meer comfort en betere voorzieningen op de haltes. “Openbaar vervoer is essentieel voor mensen met vitale beroepen”, zegt Meij. “Investeren is belangrijk in crisistijd. Bedenk ook dat al 15 jaar lang niet is geïnvesteerd in het OV. Dan is er achterstallig onderhoud”. Belangrijk is ook dat door de HOV-plannen de provincie de claim op een deel van het tramtracé heeft ingetrokken. Meij: “Er is nooit geld geweest voor een tramlijn. Dat geld is er ook nu niet”.
Een ontbindende voorwaarde voor Ridderkerk is dat aan de investeringen in beter openbaar vervoer wordt meebetaald door de vervoersautoriteit. Meij: “Dat moet minimaal 50% zijn”. De oppositie zou de gemeentelijke besluitvorming liefst uitstellen. Niet alleen vanwege de coronacrisis, maar ook om inwoners beter bij de plannen te kunnen betrekken. “Als over een paar jaar de detailplannen op tafel komen, dan valt er weinig meer te wijzigen”, stelt Burger op 1. De VVD vindt de investering buiten proportie. Het zou uiteindelijk gaan om 9 miljoen euro, waarvan de helft voor rekening van Ridderkerk komt.
Uiteindelijk stemmen 10 van de 15 raadsleden voor de plannen. PvdA, Leefbaar Ridderkerk, D66, VVD en Burger op 1 zijn de tegenstemmers. Partij 18Plus, SGP, Echt voor Ridderkerk, CDA, ChristenUnie en GroenLinks stemmen voor.