Onrust over partnertoets bij steun zelfstandigen

31 May 2020, 12:23 uur
Algemeen
mainImage
Pixabay

Er is onbegrip en frustratie onder zelfstandig ondernemers over de partnertoets bij de tweede ronde steunmaatregelen. Dat meldt de NOS. Zelfstandigen met een partner die meer verdient dan 1500 euro per maand, krijgen vanaf 1 juni geen Tozo-uitkering meer. Tozo is de regeling waarmee het kabinet het inkomen van zelfstandigen die door de coronacrisis geen werk meer hebben, aanvult tot het sociaal minimum.

"Wij krijgen veel telefoontjes van zelfstandigen bij wie nu begint door te dringen dat het inkomen van de partner meetelt", zegt Roos Wouters van belangenorganisatie de Werkvereniging tegen de NOS. "Dit raakt niet alleen zelfstandigen. Hele gezinnen worden geraakt. Die moeten het met de vaste lasten voor twee inkomens, ineens doen met één inkomen."

De schoen wringt volgens Wouters van de Werkvereniging vooral als je de steun voor zzp'ers vergelijkt met de steun voor mensen in loondienst. "Die krijgen hun salaris tot drie keer modaal uitgekeerd, ook als ze thuis zitten. Dat gebeurt ook van publieke gelden. Waarom helpen we gezinnen met zelfstandigen dan alleen tot het sociaal minimum?"

 


Door: ANP