Toen Stichting Bram zes jaar geleden met een eigen groep begon binnen OBS De Botter, was dat alleen een zorggroep. Inmiddels heeft de stichting voor kinderen met een meervoudige beperking ook een eigen onderwijsgroep, waarin de kinderen naast zorg op hun eigen niveau les krijgen. Ook deze groep werkt zoveel mogelijk samen met kinderen van OBS De Botter, zodat ze van elkaar leren.
“Je ziet de kinderen sprongen maken”, zegt leerkracht Britt van Eijnatten over de ontwikkeling die de ‘onderwijskinderen’ van Stichting Bram doormaken. “Het zijn kleine doelen die we stellen, maar je ziet wel resultaat. De interactie met kinderen uit de reguliere klassen van De Botter is heel belangrijk. Contact maken met andere kinderen, op hun beurt wachten, dat zijn dingen die ze kunnen leren door te kijken naar andere kinderen.”
Deze interactie is vanaf het begin af aan belangrijk geweest voor de samenwerking tussen De Botter en Stichting Bram. “Deze kinderen maken onderdeel uit van de samenleving, dus waarom zouden ze dan geen onderdeel kunnen zijn van onze school?” stelt directeur Debby Wernke van De Botter. “Het contact tussen onze kinderen is ontzettend belangrijk, want ze leren echt van elkaar.”
Dat was al zo toen Stichting Bram alleen een zorggroep had en dat is nog steeds zo nu er een speciale onderwijsgroep is. “Deze groep is bedoeld voor kinderen met een meervoudige beperking die normaal richting speciaal onderwijs zouden gaan”, licht de directeur toe. “Ze hebben specifieke ondersteuning nodig, zowel qua zorg als onderwijs. Die krijgen ze nu binnen onze school, een combinatie die nog tamelijk uniek is in Nederland.”
De onderwijsgroep - die werkt met het zogenaamde OJA arrangement (Onderwijs Jeugd Arrangement) - is ontstaan dankzij een samenwerking tussen de gemeente, OBS De Botter, Stichting Bram, samenwerkingsverband RiBa en OZHW. “De gemeente draagt vanuit de jeugdwet geld bij voor de zorg en RiBa bekostigt samen met OZHW het onderwijs. De groep heeft een eigen lokaal en een leerkracht, die in dienst is van De Botter.”
“Onze groep bestaat uit vier kinderen in de leeftijd van 5 tot 9 jaar”, vult Britt aan. “De kinderen gaan een paar keer per week naar hun eigen stamgroep, een klas waarbij zij kunnen aansluiten. We bekijken per kind waar ze eventueel kunnen meedoen. Dat kan bijvoorbeeld bij de gymles zijn, tijdens het buitenspelen of bij werkjes maken in de kleutergroep.”
Debby: “Doordat ze veel samen doen, zien de leerlingen van De Botter de kinderen van Stichting Bram niet meer als kinderen met een beperking. Ze horen er helemaal bij.” Britt: “Ze komen buiten echt naar onze kinderen toe en betrekken ze overal bij. Overigens brengen ze 60 procent van de tijd bij ons door, want ze hebben zorg nodig en ook de rustmomenten zijn heel belangrijk.’’
Britt, die eerder in het reguliere onderwijs werkzaam was, vindt het werken in de groep van Stichting Bram heel erg leuk en afwisselend. “Het is ontzettend leuk om met deze kinderen te werken, ook omdat ze veel individuele aandacht nodig hebben. Ook de ouderbetrokkenheid is heel groot. Wij hebben nauw contact met ouders, dat is heel bijzonder.”
Stichting Bram heeft nog plaats voor kinderen met een (ernstige) meervoudige beperking, al dan niet leerplichtig. Kijk voor meer informatie op de website: www.stichting-bram.nl.