Kamer: kabinet loopt te hard van stapel

3 April 2020, 09:30 uur
Algemeen
mainImage
ANP

Nu de coronacrisis aanhoudt, beginnen de schriftelijke en videovergaderingen van de Tweede Kamer als vervanger van het debat democratisch te knellen. Maar de Kamer trapt op de rem nu het kabinet er snel allerlei wetten doorheen wil jagen, schrijft De Telegraaf.

Het was toch een redelijk verzoek van Kamervoorzitter Khadija Arib aan het kabinet: maak een lijst met wetgeving die tijdens deze coronacrisis echt niet kan wachten. Dat wil zeggen: wetten die grote organisatorische of financiële gevolgen hebben als ze niet binnen twee maanden goedkeuring van de Kamer krijgen.

Afgelopen vrijdag kwam het kabinet met de lijst van spoedeisende wetten, liefst 84 in getal. Of de Kamer die snel even als hamerstuk kan aftikken. Over sommige wetten is járenlang getobd. "Sommige waren nog niet eens ingediend", zegt Arib. "Het moet wel een beetje reëel blijven. Wij moeten ons immers ook aan de regels houden en zitten organisatorisch lastig. Bovendien kun je je afvragen of al die wetten inderdaad wel zo veel haast hebben." De boodschap van de Kamer aan het kabinet: even dimmen. De Kamercommissies bekijken nu welke wetten ze alsnog willen behandelen of uitstellen.


Door: ANP