Door Geert van Someren
Na de splitsing met Sport en Welzijn in Ridderkerk heeft de organisatie Facet die voor het welzijn en de stimulering van sport zorgt in Ridderkerk, inmiddels de zaken goed op orde. Het geplande tekort in 2018 viel beduidend lager uit dan begroot en voor 2020 staan de zaken op de rit. De ambities van Facet zijn helder: bijvoorbeeld meer aandacht voor preventieve zorg, zodat oudere Ridderkerkers langer thuis kunnen blijven wonen. De meerjarenbegroting is sluitend.
Directeur Frank van der Jagt is oprecht trots op zijn medewerkers en de vele vrijwilligers die het werk doen. “We willen de kracht van welzijn nog beter op de kaart zetten. Dat is een heel proces, dat uiteraard is doorlopen in samenwerking met de gemeente, die onze opdrachtgever is. We hebben gekeken wat de uitdagingen zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid en vergrijzing”, zegt Van der Jagt. “Het heeft geleid tot hele mooie ambitieuze programma’s. Bijvoorbeeld op het gebied van vitaliteit. We willen op een eerder moment in contact komen, zodat mensen langer kunnen profiteren van adviezen over rust, voeding, zinvolle tijdsbesteding en goed bewegen. Eenzaamheid voorkomen door te zorgen dat er steun is na de grote momenten in een mensenleven, zoals verhuizing, overlijden van een partner, enzovoorts. We willen voorkomen dat er wachtlijsten ontstaan voor mantelzorgers die behoefte hebben aan ondersteuning”.
“Daarnaast willen we investeren in vrijwilligerswerk. Met de nieuwe programma’s die we willen uitvoeren, wordt het belang van de inzet door vrijwilligers groter. Daar gaan we echt op inzetten”, legt Van der Jagt uit. Hij is erg blij dat de gemeente wil investeren in dat preventieve werk. “Daar hebben we hard voor gewerkt. Ik ben erg blij met de waardering vanuit de gemeente voor onze mensen en het werk dat ze doen”.
Onvermijdelijk is dat het ook over geld gaat. “Na de splitsing bleek vorig jaar dat er tegenvallers waren. De kosten om het werk uit te voeren waren gestegen door allerlei zaken waar de stichting geen invloed op had. Bijvoorbeeld omdat iedereen naar dezelfde cao moest. We hebben vervolgens een pad uitgestippeld om te zorgen dat de stichting ook financieel weer in balans zou komen. In 2018 hebben we kritisch gekeken naar onze bedrijfsvoering en waar dat kan bezuinigd. Daarnaast zijn we heel kostenbewust met geld omgegaan. Dat heeft resultaat gehad. In plaats van het geraamde tekort van 214.000 euro kwamen we uit op een min van € 70.000”.
Van der Jagt: “De gemeente heeft vervolgens voor 2019 gezorgd voor een verhoging van de bijdrage, waarmee we dit jaar kunnen overbruggen. Door het maken van nieuwe productafspraken moeten de inkomsten en uitgaven van Facet ook de komende jaren weer in balans zijn”.
“Inmiddels zijn er inhoudelijke afspraken gemaakt over de producten die we leveren. Daar valt binnenkort een besluit over. Die afspraken betreffen ook de daarachterliggende berekening van de kosten”, vertelt Van der Jagt. “Voor volgend jaar en de jaren daarna geldt dat we inhoudelijk richting hebben en de zaak in balans is. Dat geeft ons de uitdaging op de opgaaf die voorligt en financieel rust. Onze plicht is, daar kan iedereen op rekenen, dat we het werk zo goedkoop en zo praktisch mogelijk regelen. Dat past bij deze stichting”.