Ridderkerks Dagblad | Coronadashboard meldt hoeveel besmettelijk zijn
mainImage

Coronadashboard meldt hoeveel besmettelijk zijn

2 juli 2020, 18:43 uur
Algemeen

Het zogeheten coronadashboard van de overheid meldt in het vervolg iedere week hoeveel Nederlanders naar schatting het coronavirus onder de leden hebben en kunnen overdragen. Dat waren er vorige week 2800. Het nieuwe metertje op het controlepaneel moet het kabinet helpen om tijdig in te grijpen als het virus weer opleeft.

Het dashboard toont voortaan ook hoeveel virusdeeltjes het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft gevonden in het rioolwater. Verder is toegevoegd van hoeveel patiënten huisartsen vermoeden dat ze het virus hebben opgelopen. Van de nieuwe metertjes moet nog worden vastgesteld bij welke waarde ze rood uitslaan. Dan zijn misschien opnieuw maatregelen nodig om het virus eronder te houden.

Het is de bedoeling het dashboard steeds verder uit te breiden en te verfijnen, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). De nieuw toegevoegde cijfers helpen bijvoorbeeld om een uitbraak eerder op te merken en scherper te zien in welke regio het virus precies opleeft. Dan kan het gerichter worden aangepakt, zonder het hele land weer beperkingen op te leggen.

Het dashboard bevat al langer onder meer het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames van de afgelopen dagen, het aantal opnames op de intensive cares en het aantal positief geteste mensen per 100.000 Nederlanders.


Door: ANP | Foto: ANP