door Geert van Someren
Het Ridderkerks college van B&W geeft de voorkeur aan de bouw van een zes meter hoog geluidwerend scherm langs de A15 aan de zuidkant van Ridderkerk. Dat scherm zal minder effectief zijn dan eerst gedacht, omdat Rijkswaterstaat de strook eigen grond langs de snelweg wil vrijhouden. Dat vindt de wegbeheerder onder andere noodzakelijk om eventuele toekomstige verbredingen van de A15 mogelijk te maken. Dat is gebleken uit overleg tussen de gemeente Ridderkerk en Rijkswaterstaat.
In totaal heeft adviesbureau DGMR in opdracht van de gemeente zeven varianten nader uitgewerkt na de commissiebijeenkomst van de gemeenteraad midden juni. Daarbij zitten ook de drie varianten waar de actiegroep 3VO.Biotoop toen een voorkeur voor uitspraak. Samen met de voorkeursvariant van het college van B&W komen de zes andere varianten op dinsdagavond 22 september aan de orde in een speciale commissiebijeenkomst van de gemeenteraad. Uiteindelijk moet het overleg uitmonden in een definitief besluit van de gemeenteraad in december dit jaar.
Duurder
Dat het geluidscherm niet direct langs de snelweg kan worden gebouwd, houdt in dat de gemeente moet aankloppen bij het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde (NRIJ) dat eigenaar is van de grond in het Oosterpark. Ook zal de bouw duurder worden dan de eerdere ramingen, omdat het scherm honderd meter langer moet worden. Voor een zes meter hoog scherm stond in juni een bedrag genoteerd van iets meer dan 5,2 miljoen euro. Dat wordt dus beduidend meer.
Zonnepanelen
De aanleg komt geheel voor rekening van de gemeente, omdat de geluidsoverlast binnen de door Rijkswaterstaat gehanteerde maximumnorm blijft. Het geluid voldoet echter niet aan de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Ook is de uitdrukkelijke bedoeling van de gemeente het scherm zowel groen te maken als te combineren met zonnepanelen, wat nog niet bij de raming van de bouwkosten is inbegrepen.