Agenda is splijtzwam in gemeenteraad Ridderkerk

14 May 2020, 13:35 uur
Algemeen
mainImage
Geert van Someren
Diverse oppositiepartijen willen met een aantal belangrijke onderwerpen wachten tot zoals op de foto weer normaal kan worden vergaderd door de gemeenteraad.

door Geert van Someren

Fractievoorzitter Lucien Westbroek (Partij 18Plus) blijkt met zijn agendamail aan de overige raadsleden een bommetje te hebben gelegd onder de goede verhoudingen tussen de elf partijen in de Ridderkerkse gemeenteraad. De vraag wie eigenlijk de agenda bepaalt in de gemeenteraad, is een splijtzwam tussen de partijen. Waar een paar maanden geleden de coalitiepartijen zeer welwillend omgingen met de oppositie, zijn de verhoudingen inmiddels danig verstoord. Vanuit de oppositie klinken zelfs al dan niet bedekt verwijten over het democratisch gehalte van 18Plus, de grote winnaar van de verkiezingen twee jaar geleden en met vijf zetels de grootste fractie in de gemeenteraad.

Sinds jaar en dag wordt de agenda van de gemeenteraad bepaald in het presidium. Daarin heeft elke fractie één stem. De raad bestaat momenteel uit elf fracties, te weten de vijf fractievoorzitters van de coalitiepartijen en zes voorzitters van oppositiepartijen. Deze meerderheid van de oppositie is 18plus ineens een doorn in het oog, omdat in de gemeenteraad de coalitie de dienst uitmaakt met 17 van de 29 raadszetels.

Nu is dat sinds jaar en dag zonder enig probleem al het geval. Tot in het extreme aan toe. Na de verkiezingen in 2010 kwamen in Ridderkerk Leefbaar met tien zetels en SGP met vijf zetels in de raad. Op een totaal van 27 raadszetels. Maar met twee fracties een minderheid en opzichte van de vijf oppositiepartijen in het presidium. Het is ongebruikelijk dat tijdens een raadsperiode het reglement van orde wordt aangepast.

Een aantal oppositiepartijen zoals Leefbaar en GroenLinks wil met de behandeling van een aantal zwaarwegende onderwerpen wachten tot weer normaal kan worden vergaderd. Dat maakt het onderlinge debat mogelijk en zorgt er ook voor dat goed overleg met de achterban mogelijk is. Het gaat dan om onderwerpen met grote financiële belangen. Inmiddels zijn diverse fractievoorzitters met elkaar in gesprek om tot een oplossing te komen.

Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/algemeen/vleugellam-in-coronatijd

en https://ridderkerksdagblad.nl/Politiek/18plus-houd-planning-gemeenteraad-aan