'Achterkant' Markthal wordt een drama

16 September 2019, 20:28 uur
Algemeen
mainImage
Markthal. Inzet: raadslid Robert Simons.

Het is voor de ondernemers van de Markthal in Rotterdam onduidelijk wat er gebeurd met de honderden euro’s aan promotiekosten die zij, bovenop de niet onaanzienlijke huren, maandelijks verplicht zijn te betalen aan Marthal-eigenaar Klépierre. Voor nieuwe aanwas zorgt het in ieder geval niet, hebben zij moeten constateren. Daarnaast vinden zij de basis van de Markthalopzet ook niet op orde. De overlast door ongedierte is al meerdere malen eerder besproken. Ook de hevig fluctuerende binnentemperatuur en de leegstand is hun grootste zorg.

Volgens Leefbaar-raadslid Robert Simons is van het door de wethouder waargenomen perspectief op verbetering ‘’niets terecht gekomen.’’ De verhouding tussen Klépierre en haar huurders wordt nog steeds getypeerd door ‘’prijsverhogingen, toondove invulling van lege units, gebrekkige communicatie en zelfs rechtszaken.’’ De ondernemers vrezen voor een steeds leger wordende Markthal en daarmee de ondergang van een stadsicoon en ‘’die zorg is terecht’’, vindt Simons. De Franse eigenaar Klépierre zou in overleg treden met de ondernemers om te komen tot een nieuw concept voor de Markthal, maar dat is tot dusver allemaal op niets uitgelopen. De nog wel aanwezige ondernemers balen als een stekker. ‘’Met als gevolg’’, aldus Simons, ‘’ dat veel van de ondernemers hun zaak kantelen in de richting van een snelle hap, in plaats van het ooit bedoelde concept van een dagelijks geopende vers-markt.’’

Simons wil van wethouder Kathmann weten of de gemeente nog steeds een actieve rol speelt in de gesprekken tussen eigenaar en ondernemers en of de toenemende leegstand (en het veranderende product) een bedreiging vormt voor de status van de Markthal als icoon van de stad? Veel Rotterdamse ondernemers tobben trouwens met vastgoedbelegger Klépierre. Niet alleen die in de Markthal, maar ook in de Pannekoekstraat en het Alexandrium. Een overkoepelend beleid ten aanzien van overheersende vastgoedeigenaren zou raadslid Simons langzamerhand geen gekke gedachte vinden.