Wielrenner Dumoulin gaat niet naar WK en beëindigt loopbaan

15 August 2022, 19:02 uur
Sport
mainImage
ANP

Tom Dumoulin stopt per direct met wielrennen. Dat heeft de winnaar van de Ronde van Italië van 2017 via sociale media laten weten. De Limburger was aanvankelijk van plan om zijn loopbaan volgende maand na de WK in het Australische Wollongong te beëindigen.

De 31-jarige Dumoulin wilde met een fantastische tijdrit op de WK afscheid nemen. "Ik had de droom om me daarop voor te bereiden zoals voor de Spelen van Tokio", meldt hij. "Op mijn manier, met ondersteuning van mijn team en met mijn motivatie als belangrijkste brandstof. Maar de tank is leeg, de benen voelen zwaar en de trainingen verlopen niet zoals ik had gehoopt en zoals nodig is voor een topprestatie op de WK."

De renner van Jumbo-Visma kondigde in juni aan dat hij na de WK zou stoppen met wielrennen. Hij meldde zich onlangs al af voor de Profronde van Etten-Leur, waar het Nederlandse publiek afscheid van hem kon nemen.

Dumoulin won niet alleen de Giro d'Italia. Zowel op de Olympische Spelen in 2016 als in 2021 pakte hij zilver op de individuele tijdrit. Bovendien werd hij in 2017 in het Noorse Bergen wereldkampioen op de individuele tijdrit en de ploegentijdrit. In de Tour de France is de tweede plaats, in 2018, zijn beste prestatie.

Voor zijn periode bij Jumbo-Visma reed Dumoulin bij Team Sunweb.

 


Door: ANP