Voorzitter Jan Smit accepteert ontslag bij FC Volendam

30 November 2023, 16:55 uur
Sport
mainImage
ANP

Voorzitter Jan Smit verschijnt donderdagavond niet op een buitengewone vergadering van FC Volendam. "Het bestuur is zondag al ontslag aangezegd, wij hebben geen andere keuze dan het te accepteren", meldt de zanger via zijn sociale kanalen. "Een kalkoen loopt ook niet naar het kerstmaal."

Smit en de overige bestuursleden waren door de raad van commissarissen uitgenodigd om naar een buitengewone vergadering te komen om hun zienswijze toe te lichten. "Wij beschouwen Jan Smit als een icoon van de Volendamse samenleving en willen hem en zijn medebestuursleden, wat de beslissing ook zal zijn, bedanken voor de door hen geleverde inspanningen ten behoeve van FC Volendam", zei voorzitter Jaap Veerman van de rvc eerder deze week.

De rvc wil dat voorzitter Smit en het voltallige bestuur vertrekt omdat het voortbestaan van FC Volendam in gevaar zou zijn. Volgens het toezichtsorgaan heeft de Eredivisieclub op dit moment een negatief eigen vermogen van 3 miljoen euro en bedraagt het verwacht tekort over het lopende seizoen 2,3 miljoen euro.

Transferwinsten

Eerder op donderdag stelde het bestuur van FC Volendam nog wel directeur Frans ten Berge op non-actief. Hij zou geen openheid richting de club hebben gegeven over essentiële zaken. Dat is waarschijnlijk de laatste daad van het bestuur. Want de verwachting is dat de rvc van FC Volendam vrijdag tijdens een persconferentie het vertrek van Smit en de overige bestuursleden toelicht.

Volgens Smit is er geen sprake van een zorgelijke financiële situatie en boekt Volendam door zijn beleid juist transferwinsten, waardoor de club in het volgende boekjaar "met een schone, goedgevulde lei aan een nieuw seizoen kan beginnen."

Team Jonk

Het bestuur van FC Volendam bestaat behalve voorzitter Smit ook uit penningmeester Corn Veerman, Hans Bond (technische zaken) en Gerben Matroos (commerciële zaken). Smit vreest dat zijn vertrek ook gevolgen heeft voor technisch manager Wim Jonk, technisch directeur Jasper van Leeuwen en directeur opleidingen Ruben Jongkind. Zij vormen Team Jonk, dat nauw met de zanger samenwerkt. "Het wachten is op het ontslag van de architecten achter ons succes die verantwoordelijk zijn voor de promotie naar de Eredivisie en handhaving voor het eerst in 35 jaar."

Hoofdtrainer Matthias Kohler staat achter Smit. "Jan is de oprichter van dit project. Hij verdient onze steun", vertelde de coach eerder deze week na een training aan aanwezige journalisten.

 


Door: ANP