15 January 2022, 22:03 uur
Sport
mainImage
ANP

Feyenoord dreigt direct bij de hervatting van de Eredivisie verder achterop te raken bij PSV en Ajax. De Rotterdammers gingen zaterdag in een lege Kuip onderuit tegen Vitesse (0-1). Feyenoord had in oktober in Arnhem ook al verloren van Vitesse. PSV en Ajax kunnen zondag hun voorsprong op Feyenoord vergroten tot respectievelijk 7 en 6 punten.

Feyenoord-trainer Arne Slot had in de eerste wedstrijd van 2022 alleen Luis Sinisterra niet tot zijn beschikking. De Colombiaan liep kort voor de korte winterstop, tegen Ajax, een blessure op en was daar niet op tijd van hersteld. Sinisterra hervat komende week wel de groepstraining.

Het coronavirus hinderde Feyenoord niet meer. De Rotterdammers begonnen het jaar met vele besmettingen, waardoor het trainingskamp in Spanje werd afgezegd. Vitesse brak het trainingskamp in Portugal, vanwege een uitbraak van het coronavirus, eerder af. Coach Thomas Letsch had tegen Feyenoord nog niet iedereen terug. Zo ontbrak onder anderen aanvaller Nikolai Baden Frederiksen. De Oostenrijkse spits Adrian Grbic, die wordt gehuurd van FC Lorient, maakte zijn debuut.

Feyenoord, waar Marcos Senesi op de reservebank startte nadat hij donderdag weer was aangesloten bij de groepstraining, kreeg in een redelijk gelijkopgaande eerste helft de eerste aardige mogelijkheid. De diep gestuurde Bryan Linssen schoot de bal te zacht, in de handen van keeper Jeroen Houwen.

De grootste kans in de eerste helft was voor Vitesse. Thomas Buitink zag de bal na een schot in de 34e minuut net naast de verkeerde kant van de paal gaan.

In de tweede helft werd Vitesse wat brutaler en speelde het spel zich meer af op de helft van Feyenoord. Vooral de snelle Loïs Openda zorgde voor het nodige gevaar. De Belg opende in de 69e minuut na een dieptepass de score. Doelman Justin Bijlow kwam uit en trapte naast de bal, verdediger Marcus Pedersen kon ook niets doen.

Even voor die treffer was Cyriel Dessers, dit seizoen al vaak succesvol als invaller, bij Feyenoord in de ploeg gekomen. De gelijkmaker van Guus Til ging een kwartier voor tijd niet door omdat Dessers buitenspel stond, zag de videoscheidsrechter.

Til kreeg in de slotfase een nieuwe kans op de gelijkmaker. In vrijstaande positie kopte de international de bal voorlangs.