Verstappen moet in Dutch Grand Prix zege laten aan Norris

25 August 2024, 16:49 uur
Sport
mainImage
ANP

Max Verstappen heeft ondanks een geweldige start geen vierde zege op rij kunnen boeken in de Dutch Grand Prix. De drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 reed voor wat hij waard was op het circuit van Zandvoort en perste alles uit zijn Red Bull, maar hij legde het in snelheid duidelijk af tegen Lando Norris.

De Brit van McLaren nam na achttien ronden de koppositie over van Verstappen en na 72 ronden kwam hij met ruime voorsprong van bijna 23 seconden als eerste langs de finishvlag. De tweede plaats was het maximaal haalbare voor de Nederlander, die wel de leiding in het kampioenschap behoudt. Het verschil in punten met Norris is verminderd van 78 naar 70 punten.

Verstappen wist vooraf al dat opnieuw winnen voor zijn thuispubliek een zware opgave zou worden. Al een aantal races is de coureur van Red Bull zijn dominantie kwijt en moet hij toezien dat de concurrentie beter is geworden. In de kwalificatie voor de race op Zandvoort was Norris al duidelijk de snelste.

Toch begon Verstappen zijn tweehonderdste grand prix heel goed. Hij had tot groot enthousiasme van de 100.000 toeschouwers een geweldige start in zijn Red Bull. Het leek wel of Norris stilstond. De Nederlander schoot onder de McLaren van de Brit door, dook als eerste de Tarzanbocht in nam resoluut de leiding. De cijfers lieten zien dat Verstappen bij de start in 5,23 seconden al 200 kilometer per uur reed, Norris had hiervoor 5,64 seconden nodig.

Die eerste vijftien ronden reed Verstappen nog redelijk comfortabel aan kop, ook in de wetenschap dat inhalen op het bochtige circuit van Zandvoort bij droog weer bijzonder lastig is. Daarna veranderde de situatie. Verstappen begon te klagen over mindere banden, terwijl Norris steeds dichterbij kwam. Met een aanval in ronde achttien aan het einde van het rechte stuk ging Norris voorbij aan Verstappen.

De Limburger deed er alles aan om bij te blijven, maar moest toezien dat Norris geleidelijk aan afstand nam. Ook na de enige bandenwissel bleef Norris zijn voorsprong uitbreiden, terwijl het voor Verstappen steeds meer zaak werd om de achter hem oprukkende Charles Leclerc van Ferrari en Oscar Piastri van McLaren voor te blijven.

Het stil geworden publiek keek tientallen ronden naar de eenzaam strijdende Nederlander, die geen partij was voor Norris, maar er wel kundig in slaagde zijn tweede positie vast te houden.
 

 


Door: ANP