Vermeende handsbal Pinto inleiding nederlaag Sparta

Orange Pictures
Discussie over hands of geen hands van Pinto

door Piet Ocks

Was het de schouder of toch de arm, waarmee Mica Pinto de kopbal van Nakayama op de doellijn keerde? De VAR oordeelde dat het de arm was. Een mening die trainer Henk Fraser aanvankelijk ook was toegedaan, maar na het zien van de beelden sterk ging twijfelen. ''Op het eerste gezicht dacht ik ook aan hands, maar nu ga ik toch sterk twijfelen,'' bekende hij later.

De toegekende strafschop, die werd benut door Reza, en de rode kaart voor Pinto betekenden niet alleen een 1-0 achterstand, maar ook de inleiding tot een dramatische 4-0 nederlaag tegen PEC Zwolle. ''Terwijl we in het begin toch weinig weggaven. Tot de rust was de wedstrijd goed in balans,'' vond Sparta's trainer ook. ''Het is alleen jammer, dat we uit hoekschoppen treffers tegen krijgen.''

Reden voor paniek na de derde opeenvolgende nederlaag zonder zelf tot scoren te komen ziet Fraser echter niet. ''Zo'n fase hebben we vorig seizoen ook gekend, alleen in een latere periode van de competitie. Dit scenario hadden we verwacht.'' Waarmee de geplaagde trainer, die vlak voor de wedstrijd nog een afmelding van de zieke van Bryan Smeets kreeg, doelde op de zware wedstrijden in de openingsfase van de competitie, die nog voortduurt met tegenstanders als AZ en Feyenoord.

Maar juist in deze moeilijke beginfase van het seizoen was PEC Zwolle juist een opponent, waartegen misschien het eerste puntje tot de mogelijkheden behoorde. De snelle opeenvolgende tegenslagen even voor en na rust kwam Sparta echter niet meer te boven.

De goede mogelijkheden ten spijt van Mo Rayhi, die al na vijf minuten een groede schietkans kreeg, maar de bal slechts half raakte. En van Abdou Harroui in de 17de minuut na een fraaie actie. Hij zag zijn inzet voorlangs afglijden. Maar even later moest doelman Benjamin van Leer, die onschuldig was bij alle tegentreffers, een schuiver van Van Wermeskerken onschadelijk maken.

Direct na rust maakte Reza de 2-0 voor PEC Zwolle en knalde Leemans in de 54e minuut de 3-0 in de bovenhoek. In de 71e minuut kopte Nakayama de 4-0 diagonaal achter Van Leer.

Tegenslagen, die Sparta knakten. En zeker niet zullen meehelpen in de moeilijke periode, die Sparta te wachten staat. Van paniek wil Henk Fraser echter niets weten. ''Voor de competitie wisten we al, dat we een zware beginperiode tegemoet zouden gaan. Daar moeten we met z'n allen uit zien te komen.''

Opstelling Sparta: Benjamin van Leer, Dirk Abels, Bart Vriends, Tom Beugelsdijk, Michael Pinto; Jeffry Fortes (82. Laros Duarte), Adil Auassar (82. Sven Mijnans), Abdou Harroui (63. Emanuel Emegha), Aaron Meijers; Lennart Thy (73. Danzell Gravenberch), Mohamed Rayhi.