Van Persie leidt Feyenoord richting Europa

20 April 2019, 23:06 uur
Orange Pictures

Feyenoord heeft de derde plaats in de eredivisie zo goed als veilig gesteld. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst versloeg AZ in De Kuip met 2-1 en sloeg daardoor een gat van zeven punten met de Alkmaarse nummer vier van de ranglijst. Robin van Persie schonk Feyenoord de winst met zijn zestiende treffer van het seizoen.

Zo gaan de Rotterdammers een teleurstellend seizoen naar alle waarschijnlijkheid toch nog afsluiten met rechtstreekse kwalificatie voor de Europa League. Na het vroege afhaken in de titelstrijd en de uitschakeling door Ajax in de halve finales van het bekertoernooi, was dat het enige doel dat Feyenoord nog had.

Enkele weken geleden moest Feyenoord de derde plek afstaan aan AZ, maar vanaf dat moment gingen de Alkmaarders tobben. Met vooraf een verschil van vier punten telde voor de ploeg van trainer John van den Brom dan ook alleen de winst in De Kuip. Van den Brom liet Albert Gudmundsson na diens twee doelpunten vorige week als invaller tegen ADO Den Haag (2-3) starten. Fredrik Midtsjø bleek kort voor de aftrap toch niet fit genoeg om te spelen, waardoor Stijn Wuytens aan de aftrap stond.

Bij Feyenoord keerde Van Persie na wat fysieke problemen terug in de ploeg, op de plek van de geschorste spits Nicolai Jørgensen. De 35-jarige aanvoerder was na een kwartier dicht bij de openingstreffer, maar zijn schot uit de draai werd van de lijn gehaald door Jonas Svensson. Een minuut later schoot Mats Seuntjens de bal aan de andere kant van het veld net naast.

Juist in de fase dat Feyenoord de overhand kreeg, met kansen voor Van Persie en Sam Larsson, opende AZ de score. Na een aanval over veel schijven werkte Seuntjens een voorzet van Adam Maher met zijn heup achter doelman Kenneth Vermeer, die werd verrast door de manier waarop de AZ-aanvaller de bal raakte. Feyenoord wist zich in de tweede helft echter op te richten. Linksback Tyrell Malacia knalde na 50 minuten van net buiten het zestienmetergebied de gelijkmaker binnen (1-1). Wie anders dan Van Persie schonk zijn ploeg de winst. De aanvaller tikte in de 68e minuut een voorzet van de ingevallen Jeremiah St. Juste langs keeper Marco Bizot: 2-1.