Uitblinker Timber schiet Feyenoord naar zege op AZ

12 November 2023, 18:53 uur
Sport
mainImage
ANP

Feyenoord is voorlopig de meest serieuze uitdager van koploper PSV in de Eredivisie. De landskampioen won de thuiswedstrijd tegen AZ (1-0) en klom zo naar de tweede plaats van de ranglijst, met 7 punten achterstand op de vooralsnog oppermachtige lijstaanvoerder uit Eindhoven.

Feyenoord en AZ konden in hun onderlinge duel niet duidelijk maken dat ze PSV nog serieus gaan uitdagen. Daarvoor creëerden ze te weinig kansen en speelden ze ook te slordig. Het zou heel goed kunnen dat beide clubs niet hun hoogste niveau haalden door de zware Europese duels van afgelopen week met Lazio en Aston Villa.

Quinten Timber liet vanaf de aftrap zien dat hij gebrand was op een goed resultaat. De middenvelder ging dinsdag in de fout voorafgaand aan de enige treffer van Lazio in Stadio Olimpico. Tegen AZ wilde hij zich graag revancheren. En dat lukte. Keeper Mathew Ryan stond in de 2e minuut nog een treffer van Timber in de weg. Maar in de 24e minuut had hij geen antwoord op een afstandsschot van de middenvelder (1-0). Timber kon uithalen na een actie van Alireza Jahanbakhsh, die de voorkeur kreeg boven de nog niet helemaal fitte Luka Ivanusec.

Calvin Stengs was de meest aanvallende middenvelder van Feyenoord, waardoor Ramiz Zerrouki op de bank moest plaatsnemen. Gernot Trauner keerde terug in de basisformatie van de kampioen, na een invalbeurt tegen Lazio. Lutsharel Geertruida speelde op de positie van de geblesseerde rechtsback Bart Nieuwkoop. Trainer Pascal Jansen van AZ koos voor dezelfde basisformatie als donderdag tegen Aston Villa. Buitenspelers Ruben van Bommel en Ibrahim Sadiq kregen opnieuw de voorkeur boven Myron van Brederode en Jens Odgaard.

Opnieuw Timber was in de openingsfase van de tweede helft dicht bij de tweede treffer van Feyenoord. Hij kapte en draaide zich door de defensie van AZ maar stuitte op doelman Ryan. Trainer Jansen van AZ greep direct in na die mogelijkheid. Hij bracht met Kenzo Goudmijn, Ernest Poku en Myron van Brederode drie nieuwe spelers, uiteindelijk zonder het gewenste resultaat. Arne Slot, de coach van Feyenoord, haalde Santiago Giménez na ruim een uur naar de kant. De Mexicaan kon voor het vierde duel op rij niet overtuigen.

Timber kon na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Danny Makkelie wel terugkijken op een goed optreden. Hij was een kwartier voor het einde van het duel opnieuw dicht bij een tweede treffer geweest. Doelman Ryan leek kansloos, maar de bal belandde op de lat.

 


Door: ANP