Trainer Slot heeft alleen maar respect voor fanatieke Simeone

2 October 2023, 09:53 uur
Sport
mainImage
ANP

Als er dan toch iets valt aan te merken op Arne Slot, dan kan je zeggen dat de veelgeprezen trainer zich soms te veel bemoeit met de arbitrage. Maar zelfs zijn grootste uitbarstingen komen niet in de buurt van het Argentijnse temperament dat Diego Simeone beroemd en berucht heeft gemaakt. De oefenmeesters staan woensdagavond tegenover elkaar als Atlético Madrid en Feyenoord elkaar in Estadio Metropolitano treffen voor een krachtmeting in de Champions League.

Simeone heeft waarschijnlijk meer passie voor Atlético dan de meest fanatieke fan van Los Colchoneros, een bijnaam die de club dankt aan het tenue dat doet denken aan de vele matrassen met een rood-witte hoes in Spanje. Vaak leek Julio Velázquez hem vorig seizoen bij Fortuna Sittard te imiteren. Maar de 53-jarige Argentijn kent geen gelijke.

Als voetballer van Atlético, Sevilla, Internazionale en Lazio maakte Simeone naam met zijn fanatisme en strategisch vermogen. Als trainer is dat niet anders. Met een relatief klein budget drijft Atlético zelfs Real Madrid en FC Barcelona regelmatig tot wanhoop. Met bejubelde landstitels in 2014 en 2021 als gevolg.

Wie Simeone af en toe langs de lijn tekeer ziet gaan, die denkt: hij is knettergek. De Argentijn trekt sprintjes van tientallen meters en schreeuwt het soms uit. Ook slaat en schopt hij met armen en benen in het luchtledige. Zijn spelers nemen die passie over. Daarom maakt Atlético al jaren naam als vechtmachine met een indrukwekkend tactisch programma. Kom niet met 1-0 achter tegen ze, want dan is het vaak gebeurd.

Simeone is al sinds 2011 hoofdtrainer van Atlético, maar van verslapping is nog geen sprake. Met een door Spaanse media geschat jaarloon van ruim 16 miljoen euro netto is hij een van de beste betaalde trainers van de wereld. Feyenoord-trainer Slot kon nog wel lachen nadat hij afgelopen seizoen na een uitduel met AS Roma een woedende José Mourinho achter zich aan had gekregen. Maar hij kreeg het even benauwd toen een woedende Simeone hem twee jaar geleden na een oefenduel tussen Feyenoord en Atlético (2-1) bijna omver duwde.

"Hij interpreteerde de lach die ik op dat moment had verkeerd", herinnert Slot zich nog. "Het zegt veel over hem, dat hij zelfs na een oefenduel zo snel geïrriteerd raakt. Het maakt niet uit wie er voor hem staat. Als het één tegen één wordt, dan heb ik niet het gevoel dat ik kans maak. Maar gelukkig heb ik nog een assistent als John de Wolf. Zonder gekheid, ik heb veel respect voor hem. Het is echt heel knap wat hij met Atlético presteert."