Bart Vriends: ‘’Halen van de play-offs is om trots op te zijn’’

28 April 2024, 17:25 uur
Sport
mainImage
ANP
Tobias Lauritsen

door Piet Ocks

Het was niet om over naar huis te schrijven, wat Sparta presteerde op een nagenoeg uitverkocht Kasteel. Behoudens het eerste kwartier, waarin Sparta de kansen bijkans aaneenreeg, verviel de ploeg vervolgens in een periode van besluiteloosheid en onnauwkeurigheid. De uiteindelijke 1-0 van Tobias Lauritsen stemde Het Kasteel alsnog tot lichte tevredenheid. Temeer daar een plaats in de play-offs vrijwel een zekerheid werd.

‘’Het was geen grootse wedstrijd,’’ moest trainer Jeroen Rijsdijk erkennen, ‘’maar we hebben wel vaker meegemaakt, dat we een wedstrijd hadden moesten winnen, maar daar niet in slaagden. We hadden inderdaad een goed eerste kwartier, daarna werd het minder.’’

Zonder de nog steeds geblesseerde Joshua Kitolano en Arno Verschueren, die werden vervangen door Jonathan de Guzman, terwijl Pelle Clement als aanvallende middenvelder fungeerde, leek Sparta aanvankelijk niet te lijden onder de wissels. Met twee goede kansen in de eerste tien minuten begon Sparta zelfs voortvarend. Koki Saito zag zijn inzet na negen minuten voorlangs afglijden, waarna Shunsuke Mito net te kort reikte om de inzet tot een treffer te verlengen. Even later haalde Tobias Lauritsen uit, waarop doelman Mio Backhaus met een goede reactie een treffer kon voorkomen. En weer even haalde Pelle Clement hard uit, maar zijn inzet vloog naast.

Waarmee Sparta’s openingsoffensief ten einde kwam en Volendam zich allengs herpakte. Een corner van George Cox kon nog van de doellijn worden gewerkt en een voorzet op spits Vivaldo, die achter zijn standbeen om net naast mikte.

Waardoor Sparta aan een achterstand ontkwam, al kreeg het vlak daarvoor ook nog een prima mogelijkheid. Na een uitstekende steekpass van Metinho, kon Saito alleen op Backhaus af. Een ingreep van Damon Mirani voorkwam echter een doelpoging van de Japanner. Ook Mito was op slag van rust nog kansrijk, maar Josh Flint kon Mito na een overtreding het gevaar voorkomen.

Hoewel Sparta ook na rust weinig te duchten had van Volendam, creëerde het zelf ook bitter weinig. Totdat Tobias Lauritsen in de 75ste minuut na een prima pass van Van der Kust de 1-0 inschoot. Volendam besloot vervolgens tot een slotoffensief, dat leidde tien minuten voor tijd tot een serieuze kans voor Achraf Douiri. De invaller schoot echter over. In de slotfase drong Volendam nog nadrukkelijker verder aan, maar Sparta bleef eenvoudig overeind.

‘’Het hield niet over,’’ vond ook trainer Jeroen Rijsdijk. ‘’Maar je kan niet elke wedstrijd top zijn. Ik heb dan ook niet rustig op mijn stoel gezeten. Er is nog steeds veel werk aan de winkel. Maar we zijn een plek gestegen op de ranglijst en het belangrijkste is, dat we zo goed als zeker de play-offs gaan halen.’’ En dat vond zijn aanvoerder Bart Vriends ook: ‘’Het halen van de play-offs is om trots op te zijn.’’

Opstelling Sparta: Nick Olij, Saïd Bakari, Bart Vriends, Mike Eerdhuijzen, Djevencio van der Kust; Jonathan de Guzmán (46. Camiel Neghli), Pelle Clement, Metinho; Shunsuke Mito (62. Charles-Andreas Brym), Tobias Lauritsen, Koki Saito (88. Hamza el Dahri).