Sparta manoeuvreert zich tot marionet

25 May 2019, 22:50 uur
Sport
mainImage
Lars Veldwijk

De Graafschap heeft zich met de 1-2 op Spangen in een riante uitgangspositie gemanoeuvreerd voor de finalereturn komende dinsdagavond. 

Het voor rust oppermachtige Sparta zakte in de tweede helft ver beneden zijn niveau, moest in die fase niet alleen het tegendoelpunt incasseren, maar verloor bovendien zijn beste verdediger (Vriends) door tweemaal geel. Met tien man was Sparta daarna dik een kwartier kansloos en zakte uiteindelijk in puin toen Harroui een strafschop veroorzaakte en El Jebli via een strafschop de genadeklap uitdeelde, 1-2.

Als Sparta-trainer Henk Fraser na rust de moed zou hebben gehad om Ache eerder te brengen en in diens kielzog ook het grillige Turkse talent Halil Ibrahim Dervisoglu, is het nog maar de vraag of het tot dan zieltogende De Graafschap een opleving zou hebben gekend. De Achterhoekers speelden tot dan slordig en mat en maakten het Sparta – tot de goal van Bahoui – niet één keer lastig. Maar zoals vaak dit seizoen liet Fraser de jonge Halil Dervisoglu – die tegen TOP Oss als invaller de motor van de aanval was – op de bank achter.

Sparta was voor rust met 1-0 voorgekomen door een onhoudbare kopbal van Adil Auassar na een prachtige actie van Lars Veldwijk en een dito voorzet. Kort na rust trok Bahoui de zaak gelijk. Komende dinsdag is Sparta extra gehandicapt, omdat het – vanwege rood – Vriends zal moeten missen.

De analyse van verslaggever Piet Ocks volgt later.