Sparta en Excelsior: problemen op lange termijn

22 April 2020, 12:00 uur
Sport
mainImage

Het kabinet maakte dinsdagavond bekend dat er minimaal tot 1 september geen betaald voetbal wordt gespeeld. Zowel Sparta als Excelsior vreest voor de lange termijn, maar zoekt ook oplossingen voor na die periode. ''We hebben een idee bij de KNVB ingediend hoe we met publiek zouden kunnen spelen binnen de anderhalve merter'', vertelt Sparta-directeur Manfred Laros bij Radio Rijnmond.

''Er staat ons een zware taak te wachten als branche,'' zegt Ferry de Haan, directeur van Excelsior, naar aanleiding van het nieuws. ''De grote klap zal richting het nieuwe seizoen en de komende seizoenen komen en dat is wel iets waar we als branche met elkaar moeten voor gaan zitten om dat op te vangen''.

Mocht het nieuwe seizoen dit najaar weer van start gaan, dan is het nog maar de vraag of er toeschouwers op de tribune kunnen zitten. Zeker in de anderhalvemetersamenleving. Volgens Laros kunnen er dan maximaal vier tot vijfduizend toeschouwers het stadion in. ''Om de drie stoeltjes zal iemand kunnen plaatsnemen. Maar er zijn verschillende varianten, al moet je rekening houden met een bezettingsgraad van dertig tot vijftig procent. Het is een gedachte van hoe het zou kunnen. De KNVB moet met een algemene richtlijn komen, die per club weer gespecificeerd kan worden."

Over hoe het met de horeca moet of hoe mensen het stadion in moeten komen, heeft Sparta nog geen specifiek idee. "En zo zijn er nog honderd vragen. Bijvoorbeeld wat te doen met uitsupporters? Dat is verder aan de KNVB."

De aankondiging van ''geen betaald voetbal in Nederland tot 1 september vanwege de coronacrisis'' noemt hij niet verrassend. ''Maar toch komt het wel binnen. Een voordeel is dat er in elk geval duidelijkheid is en dus kunnen we ons zeer waarschijnlijk richten op het nieuwe seizoen'', aldus Ferry de Haan.

Excelsior zal nu de competitie niet meer wordt uitgespeeld ook volgend seizoen actief zijn in de keuken Kampioen Divisie en dat terwijl de doelstelling was direct terugkeren naar de eredivisie. ''Wij zullen ons op een nieuw seizoen eerste divisie moeten gaan richten al weten we niet hoe de competities nu eindigen'', aldus De Haan tegenover Rijnmond.

Sparta vreest vooral voor nog wat komen gaat en de onzekerheid op lange termijn. "Op korte termijn,'' voorziet Laros, ''kunnen we de zaken met elkaar opvangen. Dat is tot juni. De grootste problemen verwacht ik het komende seizoen. Specifiek kijkend naar Sparta gaat het dan om wedstrijdkaarten, seizoenkaarten, maar ook de sponsorgelden. Wat de exacte impact is moeten we inventariseren."

Komende vrijdag zullen de clubs via een telefonische meeting met de KNVB in gesprek gaan over alle gevolgen.