Smeets transformeert naar Sparta's schlemiel

20 October 2019, 18:04 uur
Orange Pictures
Kaj Sierhuis wint één keer het duel van Bart Vriends (op de achtergrond in diepe rouw op de grond) en scoort 1-0

door Piet Ocks

De alom bewierookte, geprezen en bejubelde Bryan Smeets transformeerde tien minuten na rust tot de schlemiel van Sparta. Nadat Zeefuik na een hoekschop Auassar met een forse duw had omver gekegeld, wees arbiter Blom op advies van de VAR alsnog naar de stip. Rayhi had de bal al onder de arm meegenomen en 'm klaar gelegd, totdat na ingrijpen van trainer Henk Fraser alsnog Smeets werd aangewezen om het vonnis te voltrekken. Maar hij faalde vanaf elf meter.

Tot woede van Sparta's trainer moest hij Rayhi vanaf de zijlijn corrigeren. ''Omdat hij weet dat Smeets bovenaan de lijst staat voor het nemen van de strafschoppen,'' merkte Fraser later nog pissig op. ''Dat lijstje hangt in de kleedkamer en dat weet hij ook. Er zijn daarover duidelijke afspraken. Nu moest ik vanaf de zijlijn als een idioot gaan staan schreeuwen om hem tot de orde te roepen.''

De gemiste penalty leidde het uiteindelijk verlies in bij FC Groningen (2-0), omdat Kaj Sierhuis vijf minuten voor tijd de 1-0 kon inschieten. In de tumultueuze slotfase liep doelman Tim Coremans nog een rode kaart op na een kopstoot tegen Sierhuis, waardoor Dirk Abels de keeperstrui moest aantrekken (er waren al drie spelers gewisseld) en moest accepteren dat Benschop de strafschop inschoot als gevolg van de ondoordachte daad van Coremans: 2-0.

''Hij trok aan mijn arm,'' verontschuldigde Coremans later zijn domme actie, die hij als ''gewoon stom'' omschreef. ''Ik liet me provoceren en dan moet je je in zo'n situatie niet tot zo'n actie laten verleiden. Heel jammer, want we hadden deze wedstrijd niet hoeven verliezen.''

En zeker niet gezien de mogelijkheden, die Halil Dervusoglu al na twee minuten kreeg. Hij kopte de voorzet van Rayhi echter recht in de handen van doelman Padt en zag even later zijn inzet voorlangs afglijden. Vlak voor rust was het opnieuw Dervisoglu, die met een leep balletje de verre hoek zocht, maar door Charlison Benschop werd verwerkt tot corner.

Pas in de laatste twintig minuten kwam er wat meer leven in de wedstrijd. El Messaoudi schoot op de paal naast Coremans. Met Joël Piroe voor Ragnar Ache en Lars Veldwijk voor Dervisoglu trachtte Henk Fraser de score nog recht te zetten, maar tot echte uitgespeelde kansen kwam Sparta niet meer, waardoor de ploeg na de nederlaag naar de achtste plaats zakt.

Opstelling Sparta: Tim Coremans, Dirk Abels, Bart Vriends, Jurgen Mattheij, Lassana Faye, Adil Auassar, Abdou Harroui, Mohamed Rayhi, Ragnar Ache (72. Joël Piroe), Bryan Smeets (86. Deroy Duarte), Halil Dervisoglu (60. Lars Veldwijk).