Slecht einde van bewogen week Excelsior

22 November 2019, 22:31 uur
ANP

Bij Excelsior ging het afgelopen week meer over de strijd tegen racisme en discriminatie dan over de wedstrijd vanavond tegen Volendam (1-2). Dit naar aanleiding van het incident afgelopen zondag bij de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior waarin voetballer Ahmad Mendes Moreira van de Rotterdammers het slachtoffer was van racistische leuzen van Den Bosch-supporters. Arbiter Laurens Gerrets legde korte tijd de wedstrijd stil. Mendes Moreira en Excelsior stonden afgelopen week volop in de belangstelling van de media.

Die aandacht resulteerde er in dat de voetballers in de Keuken Kampioen Divisie vrijdagavond een minuut stil bleven staan meteen na de aftrap van de wedstrijden. Met het statement willen de voetballers letterlijk en figuurlijk stilstaan bij de strijd tegen racisme en discriminatie. Op alle borden in de stadions verscheen het bericht: "Racisme? Dan voetballen we niet."

De collectieve actie was een initiatief van de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie in samenwerking met de 34 betaaldvoetbalclubs, KNVB, Coaches Betaald Voetbal en spelersvakbond VVCS. De spelers van het Nederlands elftal lieten begin deze week met een paar duidelijke statements van zich horen.

Of het er mee te maken heeft zal altijd onduidelijk blijven, maar Excelsior begon matig aan de thuiswedstrijd tegen Volendam. De Noordhollanders kwamen snel op een 0-2 voorsprong door Martijn Kaars en Derry John Murkin. Een terechte voorsprong, want de ploeg van trainer Wim Jonk had het beste van het spel. Jeffry Fortes bracht de Kralingers in de tweede helft op 1-2, maar daar bleef het bij. De invaller leek ook de 2-2 te maken, maar die gelijkmaker werd wegens buitenspel afgekeurd.