RVVH verslaat Smitshoek in slotminuut

8 April 2018, 19:36 uur

RVVH pakte op de valreep dan toch drie hele belangrijke punten. Het scorebord sprong net naar de 90.00 toen Wouter Swart RVVH naar de overwinning schoot en zichzelf als matchwinner kon laten bejubelen. Naast Swart mocht RVVH ook keeper Danny Spelde dankbaar zijn. Met een aantal uitstekende reddingen hield hij de gasten van eerdere doelpunten af en werd hij de ‘man of the match’.

De heldenrol van Spelde begon al in de openingsfase. Na vier minuten moest hij al redding brengen op een inzet van dichtbij van Sean Verburg en vijf minuten later telde menigeen van de aanwezigen de goal al toen Bart Deprez voor hem verscheen en met een simpel wippertje had kunnen scoren. Een uitstekende reflex met de hand van Spelde hield de bal uit het doel. Aan de andere kant kreeg Nedely Fortes na een aanval over links een goede schietkans maar die wachtte net te lang met de trekker over te halen. Uit het niets kwam RVVH na een kwartier eigenlijk op 1-0 toen Guytano dos Santos vanaf links op de zestienmeterlijn een verwoestende schuiver losliet die in de linkerbenedenhoek tegen het net plofte. Een letterlijke opsteker voor Hercules. Even later schoot Sanzio Dieterich vanuit de draai in handen van keeper Mike van de Wijngaart en ook Papito Merencia zag zijn poging vanaf de zestienlijn net naast verdwijnen. RVVH poogde van alles om de voorsprong uit te breiden maar ook aan de andere kant zaten de gasten niet stil. Voor het goed opgekomen publiek, die op de staantribune genoten van een heerlijk voorjaarszonnetje, werd het een levendige wedstrijd. Spelde moest weer handelend optreden toen Verburg vanaf links naar binnen dribbelde en hard uithaalde. Een gevaarlijke vrije trap van Erwin Bravenboer smoorde tot twee keer toe in de Ridderkerkse muur waarna kort daarop wederom Deprez een dot van een kans kreeg. Een aanval over rechts bezorgde de bal bij de blijkbaar niet buitenspel staande Deprez die het ‘leer’ vervolgens voorlangs schoof. In de laatste minuut voor de rust verscheen diezelfde Deprez alleen voor Spelde na een steekbal achter de Ridderkerkse defensie. Wederom redde Spelde die daarmee de ruststand veiligstelde op 1-0.

De hoofdrol van Spelde ging in de eerste minuut na de rust gewoon verder toen hij een venijnige uithaal in de korte hoek van Jurien Reineta onschadelijk maakte. Na vijf minuten was het aan de andere kant bijna raak toen de mee opgekomen Dirk van Leenen met de hak een voorzet van rechts verlengde. Na ruim een kwartier spelen kreeg Smitshoek DE kans op de gelijkmaker. Een handsbal van Van Leenen binnen de beruchte lijnen deed scheidsrechter B. van Rijsbergen besluiten naar de stip te wijzen. De deze middag ongelukkig spelende Deprez ontfermde zich over de bal maar dacht in een aflevering van ‘latje trap’ te zitten. De aluminium dwarsligger voorkwam dus de gelijkmaker. Aan beide kanten vervolgens kopkansen. Namens Smitshoek kopte Deprez in handen van Spelde en voor RVVH was Dos Santos er met een kopbal dichtbij die echter naast verdween. De slotfase was aanstaande en beide trainers wisselden maximaal. Zo was de zojuist ingevallen Jordi Dekker dichtbij de gelijkmaker toen hij een teenlengte te kort kwam voor de 1-1 waardoor Spelde weer winnaar werd. Elf minuten voor affluiten wees Van Rijsbergen weer naar de stip. Een wat onduidelijke duwfout of was het toch weer hands gaf Smitshoek weer de kans om vanaf elf meter gelijk te maken. Nu ging Bravenboer achter de bal staan en die kweet zich goed van zijn taak, 1-1. Smitshoek leek nu ook voor de winst te gaan om zich zo richting veilige haven te spelen. RVVH moest terug maar hield stand al stond wederom Spelde op de goede plek toen de goed doorgaande Deprez weer voor hem verscheen. De wedstrijd leek dan toch dezelfde uitslag te krijgen als op 2 december in Smitshoek, wat voor de neutrale toeschouwer misschien wel als rechtvaardig werd gezien. Niet voor de Ridderkerkse toeschouwers want die veerden toch nog een keer op. In de zojuist ingegane laatste minuut liep een aanval via de rechterkant. Daar gaf de ingevallen Alex Rekondie de bal voor richting de doelmond. De bal leek wat door te schieten maar viel voor de voeten van Swart. Die twijfelde geen moment en joeg hem vervolgens hoog in het dak van het doel, 2-1. De blijdschap en euforie bij deze goal was terecht groot. De blessuretijd werd vervolgens nog lang en bezorgde RVVH nog enkele benauwde momenten. Het aandringende Smitshoek vergat echter in de 93e minuut dat RVVH dan via de counter kon toeslaan. En dat leek te gebeuren toen Rekondie werd gelanceerd en met twee medespelers op weg ging naar keeper van de Wijngaart. De 3-1 leek een kwestie van seconden maar kwam er nooit omdat Rekondie besloot voor eigen succes te gaan in plaats van af te leggen naar zijn medespelers. De aanval eindigde met tijdrekken bij de cornervlag, waarna Smitshoek weer balbezit kreeg. Toch kwam daar geen gevaar meer uit dus eindigde de wedstrijd in een late overwinning voor Hercules.

Op het nippertje maar toch een hele belangrijke driepunter. Goed was het ook allerminst maar de aanwezige toeschouwers hebben een enerverende en boeiende wedstrijd gezien met een gelukkige winnaar. Nu het goede gevoel doorzetten op sportpark “Goed Genoeg” waar RVVH volgende week rechtstreekse opponent AFC tegemoet treedt. De aftrap in Amsterdam is om 14.45 uur.

RVVH – Smitshoek 2-1 (1-0)

15. Dos Santos 1-0
80. Bravenboer 1-1 (strafschop)
90. Swart 2-1

Scheidsrechter B. van Rijsbergen gaf geel aan Rodriques de Pina (RVVH) en aan Bravenboer, van den Oever en Braaf (allen Smitshoek).