Rob Jacobs: 'Nog één aanpassing en Sparta kan Europa in'

31 July 2022, 13:46 uur
Sport
mainImage
Víto van Crooij

Maurice Steijn zal een week voor de start van de competitie in Heerenveen ongetwijfeld tevreden zijn met het gemak waarmee Sparta gisteren in de laatste oefenwedstrijd tegen FC Emmen voor rust een 2-0 voorsprong opbouwde, maar hij zal ook hebben gezien dat die overmacht in die fase even goed naar minstens 4-0 had kunnen (en moeten) uitlopen en bovendien zal het hem niet zijn ontgaan dat zijn nieuwe team daarna gaandeweg inkakte. Totdat hij het laatste half uur nieuw elan inpaste. Uiteindelijk werd het 3-1 voor Sparta, dat hiermee kan terugzien op een geslaagde voorbereiding die aansluit bij het succes van de handhavingsweken.    

Grootste nieuwe aanwinst is de oud-international Jonathan de Guzmán, die het op het middenveld goed leek te kunnen vinden met Namli, de beoogde nummer 10, die twee keer Van Crooij in een gunstige positie manoeuvreerde. Bij de 1-0 na een corner, terwijl de basis voor de 2-0 in de as van het veld werd gefabriceerd.

Opmerkelijk hoe Vito van Crooij zich sinds zijn komst op het Kasteel verre van snel, maar wel gaandeweg tot een vaste waarde heeft weten te ontwikkelen met het briljante doelpunt aan het eind van het vorige seizoen tegen AZ als hoogtepunt. Van Crooij swingde daarmee de uiteindelijk handhaving van Sparta in en krijgt van Maurice Steijn nu ook een vaste plek in retour. Die dankbaarheid was Sven Mijnans, die ook alle handhavingswedstrijden in de basis stond, niet gegund. Maar na Sparta – FC Emmen zal ook Steijn gezien hebben dat Mijnans naast (dan wel tussen) De Guzman en Namli beter in dat trio past dan Verschueren. ''Het oog wil ook wat'', zei oud Sparta-trainer Jacobs, ''dus nog één aanpassing en Sparta kan Europa in.''

Voor de Noor Tobias Lauritsen was er ook geen 90 minuten gereserveerd, en hoewel hij evenmin aan doelpunten toekwam, zag men op de nieuwe jonge grasmat (van één week oud) wel wat zijn voeten in hun mars hebben. Meer in elk geval dat wat men bij zulke uit de kluiten gewassen voetballers met een lengte van 1.95 meter vermoedt. Daarom was het voor hem wel enigszins zuur dat uitgerekend zijn enige op het Kasteel overgebleven concurrent Mario Engels als vervanger wel scoorde. Geen lullig doelpuntje ook , maar het slotstuk van een solistisch doorzettingsstuntje.

Het enige doelpunt van het verder vrij zwakke Emmen kwam van de voet van Rui Mendes, die linksback Aaron Meijers op snelheid overtroefde. Maurice Steijn is erg gecharmeerd van Meijers. Hij prefereerde hem in de slotfase van de competitie ook boven de Luxemburger Pinto, die als voetballer ook beter oogt, maar nu geblesseerd is.