Rijsoord toont veerkracht, maar deling voelt als nederlaag

15 April 2018, 12:41 uur

Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Hoek zal iedere supporter van Rijsoord voor een gelijkspel getekend hebben, echter na afloop van de wedstrijd werd dat gelijke spel als een nederlaag ervaren. Ruim in de blessuretijd kwam Hoek alsnog langszij, nadat Rijsoord kort na de rust tweemaal had toegeslagen en een achterstand in een voorsprong had omgebouwd. Belangrijk is dat Rijsoord veerkracht toonde en dat biedt perspectieven voor de resterende vier wedstrijden.

Voorafgaand aan de wedstrijd nog de bekende personele ‘problemen’ voor trainer Gijs Zwaan. Niels Groeneveldt ontbrak deze wedstrijd nog vanwege een (laatste) schorsing en Darlison Gerardus vanwege een lichte blessure en een trainingsachterstand. De centrale vraag was natuurlijk hoe Rijsoord zich tegen Hoek zou houden, want het onderlinge verschil is wel erg groot en de laatste wedstrijden van Rijsoord waren nu ook niet echt hoopgevend. Echt veel kansen voor punten werden Rijsoord dus niet toebedeeld.

Kansen
De bezoekers gingen fel uit de startblokken en Rijsoord werd in de verdediging gedrukt. Na al zes minuten kwam de eerste kans voor Hoek, echter de bal werd onbewust door Donovan Lioe Anjie gestopt. De verdediger kreeg de bal tegen het achterhoofd en moest even worden opgelapt, maar kon daarna weer verder spelen. De minuten daarna kwamen er twee prima kansen voor Thomas van Renterghem. Eerst schoot hij een opgelegde kans hoog over en kort daarna kopte hij van dichtbij op de paal. Echter binnen het kwartier kwamen de bezoekers toch op voorsprong. Een schot van Bram Leroy zag de jarige doelman Michael Bekkers onder zich door gaan; 0-1. Gezien het spel tot dan vreesden de supporters voor een grote nederlaag. Het was een kat-en-muis spel, waarbij de thuisploeg alleen maar kon tegenhouden. Echter na een half uurtje voetballen kwam Rijsoord meer en meer onder de druk van Hoek vandaan en zocht het regelmatig de aanval. Scheidsrechter Vos weigerde echter mee te werken en bij ieder reglementair contact in het strafschopgebied en ook daarbuiten kregen de bezoekers het voordeel van de twijfel. Dit tot hoongelach van de supporters van Rijsoord. De arbitrage was in deze fase van de wedstrijd zeker niet op de hand van de thuisploeg.

Voorsprong
Kort na de rust, waarbij verdediger Desley Hoogendijk plaats had gemaakt voor Chris Promes, bracht Khalid Rahli de stand gelijk. Een steekpass bracht hem voor doelman Jordi de Jonghe en die kon daarna de bal uit het doel halen; 1-1. Rijsoord toonde veerkracht en trok de lijn van het laatste deel van de eerste helft door. De aanvallen werden scherper en nog eens zes minuten later bracht Chris Promes op bijna identieke wijze Rijsoord op voorsprong; 2-1. Hoek liet zich niet onbetuigd en bleef gevaarlijk, maar doelman Bekkers hield zijn doel hermetisch gesloten. Na twintig minuten in die tweede helft mocht Yoshi Verbrugge met direct rood het veld verlaten. Wellicht wat zwaar gestraft voor zijn overtreding op Chris Promes, maar daar waar Rijsoord zich in de eerste helft benadeeld voelde door de scheidsrechter, zal Hoek dat gevoel in de tweede helft hebben gehad. Rijsoord en Hoek bleven wisselen. Zo werd voor Rijsoord Stephan Ooms ingebracht voor de licht geblesseerde Donovan Lioe Anjie. Ooms viel uitstekend in en beet als verdediger prima van zich af. Ook Hoek bracht alle wissels in en speaker Jan Pol had het maar moeilijk met de namen van dit ‘vreemdelingenlegioen’, waarin weinig echte Zeeuwse namen voorkomen. Ondanks de druk van Hoek hield Rijsoord het op de minimale voorsprong en de doorgebroken Chris Promes kreeg drie minuten in blessuretijd de kans om de wedstrijd in het slot te gooien. Echter in plaats van de bal op meegelopen Rahli te spelen probeerde hij het zelf en daarmee werd de kans om zeep geholpen. Funest zou een enkele minuut later blijken, toen Thomas van den Renterghem met een frommelgoal de stand gelijk trok; 2-2. Gezien het beeld van de wedstrijd natuurlijk terecht, echter Rijsoord zal het als een nederlaag voelen. Mede door de winst van de ploegen in de onderste regionen is Rijsoord weer enkele plaatsen gezakt en staat het nu op een plek, die de ploeg in de nacompetitie brengt. ‘Gelukkig’ speelde ook RVVH in de blessuretijd gelijk, anders had Rijsoord op direct degraderen gestaan. Het blijft ongemeen spannend in de onderste regionen van de hoofdklasse A. Echter met deze instelling moet Rijsoord nog punten kunnen pakken om zich alsnog veilig te spelen.

De eerstvolgende wedstrijd is die tegen Swift in Amsterdam. De Amsterdammers liepen zaterdag in Vlaardingen tegen een ruime nederlaag op en hebben vijf punten meer dan Rijsoord. Het is aan Rijsoord om te zorgen dat de drie punten mee terug naar de Vlasstraat gaan en gezien het spelbeeld en de inzet van zaterdagmiddag moet dit tot de mogelijkheden behoren.

Opstelling: Michael Bekkers, Ard Hartman, Mike van Dongen, Romain van Bruggen, Ibrahim el Koubai, Berry de Groot, Khalid Rahli, Mike van Gool (75. Siebren Hoekstra), Donovan Lioe Anjie (56. Stephan Ooms), Desley Hoogendijk (46. Chris Promes), Zepp Jacobs.