Oud Feyenoord-trainer Bengtsson overleden

4 August 2019, 01:00 uur
Sport
mainImage
Gunder Bengtsson in zijn Feyenoord-tijd

Op 73-jarige leeftijd is vrijdag overleden de Zweed Gunder Bengtsson, die in december 1989 door Feyenoord werd aangesteld als duo-trainer. Hij ging samenwerken met de toen jonge Pim Verbeek. Zijn aanstelling was een idee van de toenmalige technisch-directeur Ger Lagendijk. Bengtsson bleef aan tot maart 1991. Gedurende die zestien maanden balanceerde het nagenoeg failliete Feyenoord op de rand van de afgrond. De periode kreeg de naam de ‘HCS-affaire’.

HCS was in die periode shirtsponsor en had al zoveel geld in het jarenlang slecht presterende Feyenoord gestoken, dat het De Kuip claimde. De toenmalige directeur van HCS – Huub van den Boogaard – kreeg het in de malaise voor elkaar dat zowel het bestuur betaald voetbal aftrad als alle commissarissen van het stadion. Op één na. Stadioncommissaris Jaap de Jong – ooit in zijn jonge jaren zaakwaarnemer van Coen Moulijn - weigerde op te stappen en redde daarmee De Kuip uit handen van HCS.

Feyenoord werd in die Bengtsson-periode korte tijd geleid door crisismanager Van der Reijden, een oud-staatssecretaris. Hij zette voorzitter Carlo de Swart af en verving hem door Amandus Lundqvist, topman van IBM destijds. Dat Bengtsson en Verbeek niet functioneerden was niet zo verwonderlijk, want het was de roerigste periode van Feyenoord ooit. Feyenoord eindigde na zijn eerste half jaar met Feyenoord op de elfde (!) plaats.

Na de aanstelling van Bengtsson trokken elftalleider Coen Moulijn en technisch-adviseur Cor van der Gijp zich terug uit de jungle. Maar daar bleef het niet bij. Gedurende de zestien maanden dat de Zweed (zonder papieren) trainer was van Feyenoord verdwenen een kleine twintig bestuursleden, verdeeld over stadion, betaald voetbal en sponsoreenheden zoals de SOBOF.

Van hen zijn de oud-spelers Piet Steenbergen en Cor Veldhoen al niet meer in leven. Ook Joop van der Reijden en Jaap de Jong zijn gestorven, net als Huub van den Boogaard en Ger Lagendijk. De laatste stond als technisch-directeur op de loonlijst van HCS. De secretaresse van Van den Boogaard was de huidige topbaas van de NPO: Shula Rijxman.

Na het vertrek van Bentgsson werd Wim Jansen als trainer aangesteld. Lundqvist was toen voorzitter en Jorien van den Herik penningmeester. Een jaar later begon de lange periode van Van den Herik als clubpresident en keerde de rust in De Kuip terug.

Na zijn periode bij Feyenoord werd Bengtsson in 1992 technisch manager bij het Zweedse Örgrgrte IS, waar hij tot 1996 zou blijven. Hierna was hij onder andere kort trainer bij PAOK Saloniki, waar hij Arie Haan opvolgde, die op zijn beurt voor Feyenoord koos. Toeging. Ook werkte hij bij Appollon Limassasol op Cyprus.

In 2001 werd Bengtsson trainer van het Noorse Molde FK. later nam hij ontslag en keerde de voetballerij definitief de rug toe.