Oranje volleybalsters moeten koffers pakken

5 September 2019, 10:13 uur
Sport
mainImage

door Chris Mast

Vier dagen eerder dan verwacht moeten de Nederlandse volleybalsters op het Europees kampioenschap, dat inmiddels is verplaatst naar Turkije, de koffers pakken. Oranje had in de kwart finale geen schijn van kans tegen het gastland: 3-0 via de setstanden 25-20, 25-22, 25-20. De voorgaande zes wedstrijden, vijf in de voorronde en de achtste finale tegen Griekenland, waren allemaal geëindigd in overwinningen van drie sets.

Het is de tweede maal in een maand, dat het Nederlands team tegen één van de Europese concurrenten een pak slaag in drie sets krijgt: begin augustus was dat op het Olympisch kwalificatie toernooi van Italië.

Goede raad is in deze situatie duur, vond ook Ziggo-sport co-commentator Peter Blangé, tegenwoordig directeur van Rotterdam Topsport en in 1996 spelverdeler van het Olympische gouden team. Blangé had goede volleybalsters in actie gezien, maar niet één speelster was opgestaan toen de tegenspoed zich aandiende. Het verlies was vooral pijnlijk omdat in januari 2020 als het laatste Europese ticket voor de Olympische Spelen van Tokio wordt verdeeld, Turkije - ook gastvrouw van het toernooi - de voornaamste sta-in-de-weg lijkt.

Oranje, dat de laatste vijf jaar grossierde in ereplaatsen (vierde op de OS in Rio, vierde op het WK,vorig jaar, twee maal zilver op de EK’s in 2015 en 2017) bevindt zich met dezelfde speelsters in een vorm-crisis. Spelend op dit niveau zou het in Europa ook Servië en Rusland voor moeten laten gaan, waarmee de nu behaalde gedeeld vijfde plaats, is verklaard.

Bondscoach Jamie Morrison wisselde zich suf, maar kreeg zijn ploeg niet aan de praat. Zo verving hij halverwege de tweede set de startende spelverdeelster Britt Bongaarts door de meer ervaren Laura Dijkema, maar ook in haar set-ups ontbrak de afstemming met de aanvalsters, zoals Blangé terecht constateerde. In de derde set maakte de enthousiaste Celeste Plak nog haar opwachting, maar het tij was niet meer te keren.

Ook in individuele taken faalde Oranje, zo maakte het in de eerste set alleen al zeven fouten in de opslag, veertien in de hele wedstrijd. In de tweede set domineerde Turkije in het blok Nederland. Niet minder als tien Nederlandse aanvallen werden door het Turkse blok gepareerd. En ook op tactisch gebied was de Turkse bondscoach Guidetti (eerder in Nederlandse dienst) zijn vroegere assistent Jamie Morrison de baas. Veel tipballen van de Turkse aanvalsters eindigden op de grond achter het Nederlandse blok, zonder dat Oranje daar een antwoord op kon vinden.