Oranje verslaat Noorwegen in spannend duel en mag naar WK

16 November 2021, 22:54 uur
ANP
Memphis Depay en Steven Bergwijn.

Het Nederlands elftal heeft zich in een zenuwslopend duel voor het WK in Qatar geplaatst. Oranje brak pas in de slotfase het verzet van Noorwegen (2-0), met treffers van Steven Bergwijn (84e minuut) en Memphis Depay (90e minuut). Tot die doelpunten was het billen knijpen omdat het er lang naar uit zag dat slechts één Noorse treffer Nederland voor de tweede keer op rij buiten een mondiale eindronde kon houden.

Oranje won de poule. Turkije mag als nummer 2 aan de play-offs deelnemen. Noorwegen ontbreekt eind volgend jaar in Qatar. Het was een vreemde wedstrijd in een lege kuip, waar het af en toe motregende. Louis van Gaal volgde de wedstrijd vanuit een rolstoel in een skybox. Hij was niet in staat om snel de dug-outs te bereiken, die in de Kuip niet aan de kant van de kleedkamers staan. Hij deed vooraf wel de wedstrijdbespreking en zocht zijn spelers ook in de rust op. Van Gaal telefoneerde met enige regelmaat met zijn tweede assistent Henk Fraser.

Oranje had de steun van 44.000 supporters goed kunnen gebruiken. Maar de Kuip was nagenoeg leeg, vanwege aangescherpte coronaregels. Er zaten alleen mensen van de Nederlandse en Noorse voetbalbond en journalisten uit beide landen op de tribune. Die hoorden vaak de stem van Virgil van Dijk over het speelveld galmen.

Oranje kon niet camoufleren dat het onder hoogspanning stond. De thuisploeg speelde voorzichtig, waarschijnlijk uit angst voor balbezit en een snelle Noorse counter. Arnaut Danjuma Groeneveld kreeg voor rust de beste kans, maar hij schoot naast. Memphis Depay kopte tweemaal in de handen van keeper Orjan Nyland. Jasper Cillessen kreeg in de eerste helft slechts enkele terugspeelballen te verwerken. Hij kreeg vanwege zijn ervaring de voorkeur boven Mark Flekken als vervanger van de geblesseerde Justin Bijlow.

0-0 was een gevaarlijke stand voor Oranje. Een Noorse treffer zou de thuisploeg in grote problemen brengen. Noorwegen speelde na rust ook iets aanvallender met de ingevallen Kristian Thorstvedt en Jens Petter Hauge. De ploeg van bondscoach Stale Solbakken had ook niets aan een gelijkspel omdat de Turken inmiddels op voorsprong waren gekomen in Montenegro. Maar de Noren kwamen tot geen enkele uitgespeelde kans.

Nederland kreeg wel steeds meer ruimte, maar Depay kon daar tot tweemaal toe niet van profiteren. Uiteindelijk was het Bergwijn die wel toesloeg. Van Gaal leek onbewogen toe te kijken vanuit zijn rolstoel en zag Depay in de slotminuut alsnog scoren.