Oranje neemt in slotfase afstand van Senegal in eerste WK-duel

21 November 2022, 19:30 uur
ANP

Met veel moeite heeft het Nederlands elftal de eerste groepswedstrijd op het WK tegen Senegal gewonnen. Cody Gakpo zorgde in de 84e minuut voor veel opluchting in het kamp van Oranje. De aanvaller kopte raak na een afgemeten voorzet van Frenkie de Jong, de uitblinker in het Al Thumamastadion van Doha. Diep in blessuretijd, in de 99e minuut, bepaalde de ingevallen Davy Klaassen de eindstand (2-0).

Louis van Gaal heeft er alles aan gedaan om zijn spelers ervan te overtuigen dat ze wereldkampioen kunnen worden. Maar alleen ergens in geloven is niet genoeg. Vooral in de tweede helft was het spel van Oranje onvoldoende om de komende weken serieus met de beste ploegen mee te strijden in Qatar.

Oranje startte met Andries Noppert op doel. De keeper van sc Heerenveen, vorig jaar nog wisselspeler bij Go Ahead Eagles, is volgens de bondscoach beter in vorm dan Remko Pasveer en Justin Bijlow. Van Gaal snapt dat zijn keuze voor een doelman zonder ervaring op topniveau risicovol is. Maar de 28-jarige keeper stelde hem in de tweede helft allesbehalve teleur, met een paar noodzakelijke reddingen.

Noppert kreeg aanvankelijk weinig te doen, want het Nederlands elftal controleerde het spel. Bij aanhoudend Afrikaans tromgeroffel op de tribune bepaalde Frenkie de Jong het ritme van het Nederlandse aanvalsspel. Versnelling hier, pirouette daar. Binnenkant of buitenkant voet. Het was een genot om naar te kijken. De Jong nam de bal in de 19e minuut wel verkeerd aan toen hij Nederland naar 1-0 kon schieten, na goed voorbereidend werk van Cody Gakpo en Steven Berghuis. Oranje was voor rust nog tweemaal dichtbij de openingstreffer. Maar Gakpo kreeg de bal net niet bij Bergwijn en Denzel Dumfries verzuimde Vincent Janssen in stelling te brengen.

De Jong, Gakpo en Berghuis vormden een aanvallend ingesteld middenveld van Oranje en Matthijs de Ligt kreeg achterin de voorkeur boven Jurriën Timber vanwege zijn kopkracht. Virgil van Dijk kopte in de tweede helft eerst nog rakelings over voordat Van Gaal besloot Memphis Depay in te brengen. De aanvaller, hersteld van een hamstringblessure, mocht Vincent Janssen aflossen. Oranje ging niet beter voetballen na die wissel. Doelman Noppert reageerde goed op schoten van Boulaye Dia en Idrissa Gueye, voordat Gakpo en Klaassen belangrijke doelpunten maakten, met het tweede groepsduel van vrijdag met Ecuador in aantocht.