Oranje met Martens tegen Italië

29 June 2019, 14:12 uur
Sport
mainImage
ANP

Lieke Martens begint in de basis bij de Nederlandse voetbalsters voor het duel met Italië in de kwartfinales van het WK. De linksbuiten kon de afgelopen dagen amper trainen vanwege een pijnlijke teen. Toch verschijnt Martens om 15.00 uur aan de aftrap in het Stade du Hainaut in Valenciennes, waar het zo'n 35 graden Celsius is.

De aanvalster van FC Barcelona onthulde deze week dat ze al een tijdje last heeft van een teen van haar linkervoet. Na het gewonnen duel met Japan in de achtste finales (2-1) was de pijn echter heftiger dan normaal. Zelfs lopen ging moeizaam bij Martens, die een dag voor de wedstrijd tegen Italië apart van de groep alleen wat individuele oefeningen deed. Het was daarom hoogst onzeker of ze zou kunnen starten.

"Het is fiftyfifty op dit moment", zei bondscoach Sarina Wiegman vrijdag. "Ze heeft pijn aan haar teen. Ze moet kunnen voetballen; ze moet vooral goed kunnen voetballen. Als dat niet kan, houdt het op." Zaterdagochtend bleek Martens fit genoeg om te kunnen starten.

Wiegman stuurt haar vaste elf het veld in, dus ook Shanice van de Sanden. De rechtsbuiten maakt vooralsnog weinig indruk op de mondiale eindronde, terwijl Lineth Beerensteyn als invalster al een paar keer beslissend was. Toch krijgt Van de Sanden nog steeds het vertrouwen van Wiegman.

De inzet van het duel in Valenciennes is niet alleen een plek in de halve finales van het WK, maar ook kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio 2020.

Opstelling: Van Veenendaal; Van Lunteren, Van der Gragt, Bloodworth en Van Dongen; Groenen, Van de Donk en Spitse; Van de Sanden, Miedema en Martens.


Door: ANP