Oranje met EK-ticket, maar ook met veel vragen richting Faro

19 November 2023, 14:20 uur
Sport
mainImage
ANP

Het Nederlands elftal stapt tegen het einde van de ochtend met een vermoedelijk goed gevoel in het vliegtuig richting Faro, waar dinsdag de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar wacht. Bondscoach Ronald Koeman zag zijn elftal zaterdag met een thuiszege op Ierland (1-0) deelname aan het EK van volgend jaar in Duitsland veiligstellen, waarmee het belangrijkste doel is bereikt. Reden tot enorme vreugde is er niet, daarvoor zijn er ruim een half jaar voor de start van het toernooi nog veel te veel vragen en onzekerheden.

Vooral in aanvallend opzicht zijn de zorgen groot. Nederland scoorde in maart in de thuiswedstrijd tegen Gibraltar drie keer (3-0). In de overige zes kwalificatieduels met Frankrijk, Ierland en Griekenland, maakte Oranje slechts acht doelpunten.

Memphis Depay, met 44 doelpunten de nummer 2 op de topscorerslijst aller tijden van Oranje, ontbreekt al een tijdje met een blessure. Het is voor Koeman te hopen dat zijn 29-jarige aanvalsleider, die binnenkort zijn rentree maakt, nu wel voor langere tijd fit blijft en richting het EK zijn oude vorm hervindt.

Belangrijk

Wout Weghorst scoorde tegen Ierland en is met drie doelpunten voorlopig de topscorer van Oranje in de huidige EK-kwalificatiereeks. Normaal gesproken is de aanvaller van Hoffenheim reserve bij Oranje en komt hij in de ploeg als een wedstrijd daar om vraagt, zoals vorig jaar tijdens de kwartfinale op het WK tegen Argentinië.

"Ik vind het een fantastische goal die hij maakte", zei Koeman zaterdag over Weghorst. "Wout is belangrijk geweest met doelpunten. Ook daarbuiten is hij belangrijk, hoe hij 'het zijn bij het Nederlands elftal' beleeft. Dat is geweldig. Met hem heb je een andere spits dan een Brian Brobbey of een Memphis of een Donyell Malen, dat is duidelijk. Je kunt niet ontzeggen dat hij belangrijk is geweest."

Fantasieloos

Na het vroege doelpunt van Weghorst, wist Nederland in de eerste helft geen serieuze kansen te creëren. Het tempo lag te laag en Oranje speelde fantasieloos. Na rust dook het Nederlands elftal wel geregeld op voor het doel van de Ieren, maar de belangrijke tweede treffer bleef uit.

"Ik denk dat we genoeg kansen hebben gecreëerd, daar lag het niet aan", sprak Koeman. "We hadden het veel eerder moeten afstraffen. De laatste bal was steeds niet goed. Als dat wel zo was, hadden we het ons veel makkelijker kunnen maken."

Koeman wisselde Cody Gakpo en Xavi Simons, die na tien interlands nog op zijn eerste doelpunt bij Oranje wacht en een teleurgestelde indruk maakte. De bondscoach zegt zich nog geen zorgen te maken en rekent er op dat het richting het EK goed komt, te beginnen tegen het kleine Gibraltar. "Met hoeveel we gaan winnen? Acht of tien of vier doelpunten, dat weet ik niet."

 


Door: ANP