Oranje keert na 8 jaar in Qatar terug op mondiale podium

16 November 2021, 22:57 uur
Sport
mainImage
ANP

Het Nederlands elftal keert eind volgend jaar voor het eerst sinds 2014 terug op het hoogste podium. Als het aan de KNVB had gelegen, dan was het komende WK niet in Qatar gehouden. De nationale voetbalbond blijft de eindronde echter gebruiken om aandacht te vragen voor de positie van arbeidsmigranten, vrouwen en lhbti'ers in het emiraat.

"Door alle aandacht voor het WK zijn er al veel positieve veranderingen doorgevoerd", zegt secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB. "Zo mag er tijdens de heetste uren van de dag niet in de zon worden gewerkt en is het voor werkgevers verboden om paspoorten in te nemen. Ook hebben werknemers geen toestemming meer nodig om van werkgever te veranderen en kunnen arbeiders het land uit zonder toestemming van de werkgever. Er is eveneens een minimumloon ingevoerd. We durven te stellen dat deze veranderingen er zonder het WK niet waren geweest. We zijn er nog niet. Want de uitdaging is dat alle nieuwe wetten nu, maar ook in de toekomst, worden nagekomen. Ook na het WK. Er blijft dus nog veel werk te doen."

Bondscoach Louis van Gaal weet na de loting op 1 april volgend jaar welke drie ploegen het Nederlands elftal in de poule treft. Het heeft er alles van weg dat gastland Qatar en de nummers 1 tot en met 7 van de wereldranglijst groepshoofden zijn. Oranje zit op basis van de huidige elfde positie op de mondiale ladder in pot 2.

De openingswedstrijd van het WK staat voor 21 november op de agenda, de finale voor 18 december. Vanwege de extreme hitte in de zomermaanden in Qatar worden nationale competities zoals de Eredivisie onderbroken, evenals de Champions League, Europa League en Conference League. De meeste bondscoaches van de 32 deelnemende landen hebben hun spelers pas zo'n week voor de start van het WK bij elkaar. Veel meer tijd om hun ploeg voor te bereiden is er niet.

Het WK in Qatar is met 28 speeldagen het kortste WK sinds 1978, toen er in Argentinië slechts 38 duels op het programma stonden. Het WK van 2022 telt 64 duels, verspreid over de vijf speelsteden: Doha, Lusail, Al Khor, Al Wakrah en Al Rayyan. De openingswedstrijd is in het Al Bayt-stadion van Al Khor City, de finale in Lusail Iconic-stadion.

Er wordt ook gespeeld in het Al Rayyan-stadion, Al Thumama-stadion, Al Janoub-stadion, Khalifa International-stadion, Education City-stadion en Ras Abu Aboud-stadion. Het wordt een compact WK. Alle belangrijke faciliteiten en speelsteden bevinden zich binnen een straal van slechts 60 kilometer. Dat is fijn voor de fans en goed voor het milieu.


Door: ANP