Op Sparta valt nog geen peil te trekken: 1-1

27 August 2020, 23:37 uur
Orange Pictures
Bart Vriends viert z'n bekroonde kopbal met zijn overleden moeder

door Piet Ocks

Op de vraag hoe ver Sparta is op weg naar de nieuwe competitie viel ook na donderdagavond na de 1-1 bij RKC ook nog uitsluitsel te geven. Er valt domweg nog geen peil op te trekken, temeer daar Sparta niet in de sterkst mogelijke opstelling aantrad in Waalwijk.

Nog altijd ontbreekt de van Telstar overgekomen spits Reda Karchouch en moesten de geblesseerde Laros Duarte en Mica Pinto eveneens verstek laten gaan, terwijl Abdou Harroui, Mo Rayhi en Danzell Gravenberch op de bank begonnen. Beugelsdijk bleef er zelfs zitten, omdat Fraser nu eens Heylen aan het werk wilde zien.

Ook daarom kon er nauwelijks enige waarde worden gehecht aan het povere optreden van Sparta. ''Het tempo lag te laag en de automatismen ontbreken nog,'' verklaarde trainer Henk Fraser het zeker voor rust magere veldspel.

Het streven is gelijk aan dat van vorig seizoen: handhaven in de eredivisie, zo maakte Sparta's trainer duidelijk. In verdedigend opzicht voldoet zijn ploeg in zijn ogen. De vraag is echter of Sparta aanvallend in staat is potten te breken. Zelfs een strafschop halverwege de eerste helft was niet aan spits Lennart Thy besteed. Doelman Vaessen keerde de inzet. Overigens nadat de RKC-doelman na 22 minuten al een inzet van Jeffry Fortes had over getikt.

Er moest zelfs een verdediger aan te pas komen om Sparta aan de leiding te helpen. Uit een corner van Bryan Smeets kopte Bart Vriends in de 53ste minuut onberispelijk in: 0-1. Bryan Smeets had na zijn assist vier minuten later de 0-2 op zijn schoen, maar zijn schot ging via Vaessen net naast.

Tien minuten later kwam RKC op gelijke hoogte via Anas Tahiri, die de bal fraai voorbij doelman Maduka Okoye in de verre hoek kopte: 1-1. Met Harroui (voor Auassar) en Gravenberch (voor Emegha) nam Sparta weer het initiatief, maar tot uitgespeelde kansen kwam de ploeg niet meer. Ook niet na het inbrengen van Mijnans en Rayhi voor Deroy Duarte en Lennart Thy. Ondanks de mooiste aanval van de avond vlak voor tijd, die niet kon worden verzilverd door Sven Mijnans.

Opstelling Sparta: Okoye, Abels, Vriends, Heylen, Faye; Fortes, Auassar (68' Harroui), Smeets, D. Duarte (80' Mijnans); Thy (80' Rayhi), Emegha (68' Gravenberch).