Ook Mario Been pleit voor Azarkan e.a.

27 October 2019, 20:20 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Azarkan (r)

FOX Sports-analist Mario Been vindt dat het tijd wordt dat Feyenoord kiest voor de jeugd. Nu een speler als Sam Larsson bij herhaling laat zien niet het niveau te halen waarvoor Feyenoord de 26-jarige Zweed twee jaar geleden overnam van Heerenveen, snapt Been niet welk argument nog in de weg staat om een eigen talent als de 18-jarige Marouan Azarkan te promoten. 

Hij noemde in zijn analyse niet alleen Azarkan, maar ook Wouter Burger (18) en Orkun Kökçü (18). In zijn beleving is Feyenoord beter af wanneer deze spelers voor een langere periode de voorkeur krijgen, zodat ze kunnen groeien. Hij refereerde daarbij aan zijn eigen periode als trainer van Feyenoord  (2009-2011) die ook allesbehalve rooskleurig was, “maar toen hebben we ook besloten om rücksichtslos het roer om te gooien ten gunste van de jeugd en met succes.”

“Ik zou er onder deze omstandigheden nog even mee wachten”, vond Kenneth Pérez. “Je moet nu maximale stabiliteit in dit elftal brengen”. Maar dat vond Mario Been onzin. “Geef jij mij dan de zekerheid dat die andere spelers het wel beter gaan doen? Hoe lang hebben we daar al niet op gewacht? Kom nou. Als je het legioen uitlegt dat je voor de eigen jeugd kiest wordt dat beter begrepen dan wanneer je op deze voet verder gaat.”

Dat Been in eerste instantie de naam noemde van Azarkan is niet zo verwonderlijk, want de kleine behendige linksbuiten heeft in de voorbereiding al een keer eerder de sympathie van de Feyenoord-supporters afgedwongen. Ook in De Kuip. Dat hij daarna niet meer is opgesteld komt, zegt men in de wandelgangen, omdat het in de trainersstaf niet botert tussen de assistent van Stam en Dirk Kuyt. De jeugd die zich vorig seizoen onder Kuyt waarmaakte, wordt daardoor minder omarmd door Van Gastel, Bakatti en Landzaat. Stam laat naar hun zijn oren hangen.