Neptunus wint voor 11e keer het Urbanus toernooi

20 July 2020, 12:03 uur
Sport
mainImage
Coach Jaarsma heeft z'n eerste seizoenssucces binnen

door Jan van der Sande

Neptunus is winnaar geworden van het Charles Urbanus senior-toernooi door eerst donderdagavond thuis van Hoofddorp Pioniers te winnen en vervolgens afgelopen weekend ook aan Pirates en HCAW te laten merken dat het zin heeft in een nieuw seizoen.

Afgelopen zaterdag was er de confrontatie in de hoofdstad tussen de twee sterkste teams van ons land. Pirates snoepte verleden jaar sinds lang de landstitel af van Neptunus. Nu in deze eerste ontmoeting tegen elkaar was de wraak zoet. Via niet minder dan 18 honkslagen maakten de Rotterdammers gehakt van hun tegenstander. Na 8 innings stond er een duidelijke 1-12 eindstand op het bord.

Op de heuvel toonde Orlando Yntema aan dat zijn sterke optredens in 2019 geen toeval waren. Ook nu tijdens alle wedstrijden in de voorbereiding liet hij zien al in goede vorm te steken. Aanvallend sloegen Stijn van der Meer, Darryl Collins en Benjamin Dille elk drie honkslagen. Slechts in de zevende slagbeurt was Pirates in staat om via Delano Selassa om tegen te scoren.

Deze uitslag betekende dat de laatste dag alleen HCAW en Neptunus nog in aanmerking konden komen voor de eindzege. Het scoreverloop van deze finale begon zeer macaber. Neptunus nam in de eerste slagbeurt direct afstand door viermaal te scoren. Maar de thuisploeg leek daar niet van onder de indruk. Ronald Jaarsma had Kaj Timmersmans aangewezen als de startende werper. Tot en met afgelopen seizoen speelde hij voor HCAW. Zijn voormalige ploeggenoten toonden geen enkel mededogen. Vier honkslagen en twee vrije lopen leverden vijf punten op.

Het duurde twee innings voordat Neptunus weer een voorsprong nam. Dit was echter van korte duur want de thuisploeg kwam weer terug en bracht de stand in evenwicht. (6-6).

In de vijfde beurt werd het grote verschil tussen beide teams toch weer zichtbaar. Vijf Neptunianen kwamen over de thuisplaat, later kwamen daar nog twee runs bij. HCAW scoorde ook nog een keer maar met een duidelijk 7-13 zege werden de Rotterdammers voor de 11e keer winnaar van dit toernooi.
Opmerkelijk was dat de andere drie teams geen enkele maal wonnen, alle andere wedstrijden eindigden gelijk en zoals gezegd verloren zij alle drie van Neptunus.

Aanstaande donderdag 23 juli begint de vaderlandse competitie. Op de Abraham van Stolkweg komt L&D Amsterdam op bezoek waarna vervolgens er zowel zaterdag als zondag in Amsterdam gespeeld wordt. In plaats van 42 wedstrijden zullen er dit jaar maar 21 ontmoetingen zijn.