Miedema neemt record over van Melis

15 June 2019, 17:06 uur
Sport
mainImage
ANP

Vivianne Miedema heeft zaterdag de Ridderkerkse Manon Melis afgelost als topschutter aller tijden van de Nederlandse voetbalsters. De 22-jarige spits maakte in de tweede groepswedstrijd op het WK in Frankrijk, tegen Kameroen, haar 59e en 60e doelpunt. Met haar openingstreffer, vlak voor rust, kwam Miedema op gelijke hoogte met Melis. In de tweede helft kreeg ze met haar tweede doelpunt van de middag, de 3-1, het record alleen in handen. De Drentse speelde in het Stade du Hainaut van Valenciennes haar 77e interland.

De doelpuntenmachine uit Hoogeveen had amper zes jaar nodig om Melis te onttronen. Miedema debuteerde op 26 september 2013 als invalster, voor Lieke Martens, tegen Albanië. Ze kwam toen niet tot scoren, maar een maand later maakte ze in haar tweede interland, tegen Portugal, direct een hattrick. Miedema tekende in het laatste kwartier voor drie doelpunten (0-7).

Melis loste in 2010 Marjoke de Bakker (29 goals) af als topscorer van Oranje. De nu 32-jarige Ridderkerkse, die in 2016 stopte, eindigde op 59 doelpunten in 136 interlands.


Door: ANP