Loon naar werken voor Rijsoord

20 May 2018, 11:45 uur

De uitwedstrijd tegen Zwaluwen Vlaardingen was alweer een strohalm waaraan Rijsoord zich voor het behoud in de hoofdklasse A moest vastklampen. De grote vraag was natuurlijk hoe het team zou spelen na de draak van een wedstrijd vorige week zaterdag en een prima wedstrijd tegen Sc Feyenoord eerder deze week. Het zou een goede wedstrijd van de Kraaien worden, die eindigde in een verdiend gelijkspel. Met een beetje meer precisie en lef had Rijsoord zelfs als overwinnaar van het veld kunnen stappen, waarmee plaatsgenoot RVVH gedegradeerd zou zijn. De twee Ridderkerkse ploegen hebben nu beide hun ogen op de laatste competitiewedstrijd gericht en hier is alles nog mogelijk.

Voorafgaand aan de wedstrijd bleek dat Zepp Jacobs vanwege een blessure in de basis ontbrak. Ard Hartman is al langer afwezig. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Virancikli aan wie Rijsoord niet al te beste herinneringen heeft. In de uitwedstrijd in en tegen Noordwijk, eerder dit seizoen en toen Rijsoord het nog uitstekend deed, was het deze leidsman die al in de beginfase zijn stempel op de wedstrijd drukte en aan Noordwijk een strafschop toekende voor een overtreding die alleen hij had waargenomen.

Inzet
Maar Rijsoord moest deze zaterdagmiddag van eigen kracht uitgaan en dat deed het team ook. Al binnen een minuut had Rijsoord op voorsprong kunnen komen, maar Mike van Gool kon niet goed in positie worden gebracht. Het zou een prachtige start van de wedstrijd zijn geweest. Rijsoord liet in die periode zien waarvoor het gekomen was en dat was om de wedstrijd te winnen. De inzet was groot met als gevolg enkele forse overtredingen van de kant van de Kraaien. Binnen het kwartier was er een eerste grote kans voor de thuisploeg, toen Jerry Scholman alleen voor doelman Bekkers verscheen. Zijn schot ging naast het doel. In bijna dezelfde minuut een tweede grote kans voor Rijsoord, maar Iby el Koubai zag zijn schot op de paal belanden. In die periode regen de kansen zich voor Rijsoord aaneen en ook Donovan Lioe Anjie zag een schot niet het gewenste resultaat opleveren. Zijn schot ging over het doel. Toch zou de thuisploeg op voorsprong komen. Halverwege de eerste helft bracht Scholman de bal voor het doel en Dennis van Rijn liet doelman Michael Bekkers kansloos; 1-0. Een fikse tegenvaller voor Rijsoord, dat zich even moest herpakken en daarvan maakte Zwaluwen Vlaardingen bijna dankbaar gebruik van. Michael Bekkers voorkwam met een prima redding een tweede doelpunt voor de thuisploeg en hij zou in deze wedstrijd zich meerdere malen van zijn beste kant laten zien en Rijsoord in de wedstrijd houden. Na een half uur spelen kreeg Mike van Dongen nog een belachelijke gele kaart van scheidsrechter Virancikli, toen hij in het strafschopgebied werd aangetikt. In plaats van een strafschop toe te kennen, kreeg Van Dongen een gele kaart voor een schwalbe. Rijsoord bleef goed van zich afbijten en liet zich van de beste kant zien, waardoor het een aantrekkelijke gelijkopgaande wedstrijd werd.

Vier minuten na de rust moest de doelman van Rijsoord alweer in actie komen bij een schot van Sten Wever en ook bij de hoekschop trad hij weer doortastend op. Trainer Gijs Zwaan realiseerde zich dat in deze fase van de competitie iedere punt belangrijk kan zijn en dus offerde hij een verdediger op. Chris Promes kwam in het veld om meer druk op de aanval te zetten en ook Patrick Berends zou hem later volgen. Rijsoord voerde de druk op en doelman Jochem van der Hoff moest in actie komen bij schoten van Mike van Gool, Chris Promes en Khalid Rahli. Door de druk op de aanval moest Rijsoord attent blijven voor de snelle uitvallen van de thuisploeg. Enkele malen ontstond er een gevaarlijke situatie, maar dan was daar nog altijd de uitstekende doelman Bekkers. Het enige wat Rijsoord in deze fase van de wedstrijd te verwijten was, was het gebrek aan lef en precisie. Lef om een doelpoging te wagen en precisie als er zich een goede kans voordeed. Daarmee deed het team zichzelf uiteindelijk te kort. Twee minuten in de blessuretijd kreeg Rijsoord dan uiteindelijk loon naar werken. Khalid Rahli kreeg in het strafschopgebied de bal, draaide zich razendsnel om en zorgde dat de gelijkmaker voor Rijsoord op het scorebord kwam. Het zou uiteindelijk de uitslag van deze wedstrijd worden en gezien het beeld van de wedstrijd wel verdiend.

Programma
Volgende week zaterdag is alweer de laatste competitiewedstrijd en dan komt in Rijsoord Jodan Boys op bezoek. De Gouwenaren staan op de zevende plaats, maar met de inzet van vandaag is een positief resultaat best mogelijk. Concurrent en plaatsgenoot RVVH wacht de zware uitwedstrijd tegen Stedoco. Om degradatie te ontlopen moet RVVH winnen en Rijsoord verliezen, waarmee de laatste dan direct degradeert. Wint RVVH en speelt Rijsoord gelijk, dan is het doelsaldo doorslaggevend en dat ontloopt elkaar niet veel. Bij winst van Rijsoord en verlies van Nootdorp en AFC kan Rijsoord op gelijke hoogte komen van Nootdorp, echter het doelsaldo van Rijsoord is stukken beter en in dat geval zal Rijsoord de nacompetitie ontlopen. Volgende week zaterdag zal alles duidelijk zijn.

Opstelling: Michael Bekkers, Darlison Gerardus, Niels Groeneveldt, Mike van Dongen (59. Chris Promes), Romain van Bruggen, Ibrahim el Koubai, Berry de Groot, Khalid Rahli, Mike van Gool, Donovan Lioe Anjie (65. Patrick Berends), Desley Hoogendijk.