KNVB kan te weinig doen tegen gokken op eigen wedstrijden

3 October 2022, 19:11 uur
Sport
mainImage
ANP

Gokken op eigen wedstrijden in het betaald voetbal komt behoorlijk vaak voor. Die conclusie trekt de KNVB uit de enquête van spelersvakbond VVCS, waaruit naar voren komt dat 11 procent van de profvoetballers in Nederland wel eens wedt op wedstrijden uit de eigen competitie. Meer dan de helft van de spelers uit de Eredivisie die meewerkten aan het onderzoek zegt zo nu en dan een weddenschap af te sluiten.

"Als wij hier signalen op ontvangen, dan handelen wij altijd", meldt de voetbalbond in een reactie. "Wedden op wedstrijden in 'eigen' competities is expliciet strafbaar, om de integriteit van het voetbal te bewaken, maar ook om de schijn van beïnvloeding, partijdigheid en vooringenomenheid te voorkomen."

De KNVB krijgt echter maar moeilijk vat op de problematiek. "Helaas is met de komst van de onlinekansspel-wetgeving het delen van informatie over gokken op eigen wedstrijden en/of competities niet makkelijker geworden. Signalen worden, ondanks lobbyen van onder meer de KNVB, de tennisbond KNLTB en sportkoepel NOC*NSF, niet direct door de aanbieders gedeeld met de sport."

Anoniem

Signalen gaan volgens de bond via de Kansspelautoriteit (KSA) naar de Financial Intelligence Unit (FIU), die onderzoek doet naar matchfixing en witwassen. "De sport krijgt alleen anoniem een signaal en weet niet om welke speler het gaat. Ook als er geen sprake is van matchfixing, maar wel van gokken op eigen wedstrijden en competities, deelt de FIU deze gegevens niet met de KNVB. Deze zorg heeft de KNVB recent neergelegd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid."

De KNVB heeft onlangs samen met belangenorganisaties en clubs uit het betaald voetbal bij minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming aangedrongen op het opstellen van een sectorplan, waarin speler, sport en consument beschermd worden tegen kansspelverslaving. "In dit plan wordt onder andere voorzien in preventie van kansspelverslaving bij spelers en consument, waarvoor onafhankelijke verslavingsdeskundigen zouden moeten worden ingeschakeld", aldus de KNVB.

 


Door: ANP